Hercegovačke trave u njemačkim lijekovima i ljekarnama

Hercegovačke biljke čaj
DW

Zapadna Europa otkupljuje stotine tona hercegovačkog ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, te šumskih plodova i gljiva kao poluproizvod, što se, u konačnici, pakira pod različitim prestižnim svjetskim brendovima.

Dok se samonikli ekološki hercegovački bršljan suši, na povjetarcu, i laganom suncu, ispred pogona za sušenje firme Boletus u Binježevu kod Hadžića, njen vlasnik Rijad Pašić upravo se vratio s BioFacha, u Nürnbergu, najvećeg i najprestižnijeg sajma ekološke hrane na svijetu.

Ovaj poduzetnik priča kako je još njegov otac "počeo šumariti za ljekovitim biljem još ranih pedesetih, da bi 2000. godine to preraslo u ozbiljnu kompaniju, koja danas stalno zapošljava 30-ak ljudi, uključujući i cijeli tim inženjera, te surađuje s 500 do 1.000, ovisno o sezoni, obitelj-dobavljača, iz cijele države, hraneći tako lokalno stanovništvo".

Hercegovačke biljke čaj

"Gotovo bez poticaja države, proteklih 20 godina, intenzivno ulažemo u svoje proizvodne pogone, da bismo danas uspješno radili s oko 100 vrsta ljekovitog bilja, nekultiviranog, važno je ovo istaknuti, od čega je čak oko 80% ekološkog porijekla.

Godišnje operiramo s između 500 i 600 tona ljekovitog bilja. Oko 95% naših poluproizvoda – pažljivo, i temeljito, kontroliranih, sljedeći stroge svjetske standarde – izvozimo, od čega čak oko 70% upravo u Njemačku, zatim na švicarsko i francusko tržište. Ekološko certificiranje nam radi strana kuća, s kredibilitetom a i audit nam rade upravo Nijemci", optimističan je Pašić.

Imajući u vidu još očuvan okoliš Bosne i Hercegovine Nijemci izuzeto cijene i naše bobice smreke, kojih samo u Njemačku izvozimo oko 150 tona godišnje, promovirajući tako autohtone biljne vrste.