Pomoću novog krvnog testa može se predvidjeti srčani udar

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Naime osobe koje imaju povišene razine cirkulirajućih endotelnih stanica, koje dospijevaju u krv iz stijenki krvnih žila mogu ukazivati na neposredni rizik od srčanog udara.

Tipična cirkulirajuća endotelna stanica je elipsastog oblika, no u slučaju srčanog udara te stanice stvaraju velike nakupine, poput divovskih stanica s više jezgara, što je vrlo drukčije od onog što je normalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako tako, razina cirkulirajućih endotelnih stanica u osoba koje su izložene riziku od srčanog udara, može biti 400 posto viša nego kod zdravih osoba.

Pojava cirkulirajućih endotelnih stanica u krvi ne znači da će se srčani udar dogoditi u nekoliko narednih minuta, nego tek za nekoliko dana, te ukoliko se na vrijeme spriječi nastanak krvnog ugruška, može se spriječiti i srčani udar, ističu znanstvenici.

Prema mišljenju znanstvenika ovaj novi test predstavlja važan napredak i mogao bi biti vrlo koristan u jedinicama za intenzivno liječenje, kada se zaprimljeni bolesnici žale na bolove u prsima, a konvencionalni krvni testovi pokazuju normalne rezultate.

Novi test bi mogao biti dostupan u narednih 18 mjeseci.

Izvor: Science Translational Medicine, cybermed.hr

Vezani članci