Pet jasnih signala da se loše hranite!

Vidi originalni članak

Ipak, utvrđeno je da izvjesni simptomi - umor, depresija - ukazuju na nepravilnu prehranu. Da bi sami otkrili u čemu griješite, navest ćemo pet najčešćih problema vezanih za loše prehrambene navike i koje namirnice treba jesti da biste se oslobodili tegoba koje vas muče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše raspoloženje, depresija

Uzrok: Ako ne unosite dovoljno omega 3 masti iz ribe ili vitamina B, posebno folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12, bit ćete često neraspoloženi ili čak depresivni.
Rješenje: Jedite dva-tri puta tjedno ribu da biste unijeli potrebnu dozu omega 3 masti i vitamina B12; dvije vrste zelenog povrća dnevno zbog folne kiseline i nekoliko namirnica bogatih vitaminom B6 kao što su banane, cjelovite žitarice, šparoge i mahune.
Najbolje namirnice: Riblja juha s integralnim kruhom, svjež špinat i ananas, grah, salata od leće, pastrva na žaru, pečeno pile s rajčicom i krastavcima.

Konstantna glad

Uzrok: Možda preskačete doručak ili druge obroke ili ne jedete dovoljno namirnica s biljnim vlaknima. Ili možda unosite prazne kalorije - industrijski prerađene namirnice s visokim udjelom masti i šećera, koje vas brzo zasite, ali od kojih i brzo ogladnite.
Rješenje: Rasporedite ravnomjerno obroke na cijeli dan, počevši od doručka. Kombinirajte hranu siromašnu bjelančevinama i bogatu biljnim vlaknima s kvalitetnim ugljikohidratima. Trebate se opredijeliti za namirnice s vlaknastim tvarima i dosta vode, kao što su mahune, voće, juhe od povrća.
Najbolje namirnice: Integralne žitarice s posnim mlijekom i voćem, sendvič od purećih prsa i crnog kruha, salata od povrća sa brokulom, grah i paprikaš.

Iznenadni napadi gladi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok: Ovi problemi su vezani za pretjerano stroge dijete, preskakanje obroka i grickanje masnih i/ili slatkih grickalica.
Rješenje: Pazite da vam prehrana bude uravnotežena. Želju za slatkišima utažite svježim voćem. Da ne biste imali dojam da su vam slatkiši uskraćeni, uživajte u malim porcijama omiljene poslastice dva-tri puta tjedno.
Najbolje namirnice: Sušeno voće, badem i svježe borovnice s posnim jogurtom, suhe šljive s bademom, voćni jogurt u koji ste dodali komadiće kivija, voćni gemišt (ista količina mineralne vode i voćnog soka s nekoliko kapi limuna).

Razdražljivost, anksioznost

Uzrok: Ako preskačete obroke, ako ne unosite dovoljno kalorija ili očekujete da vam kava posluži kao energetski napitak, može vam se dogoditi da budete razdražljivi i napeti. Zato ograničite omiljeni crni napitak na 200 mililitara dnevno.
Rješenje: Potrebno je unositi najmanje 1800-2000 kalorija na dan, ali tako da to bude visokokvalitetna hrana, kako biste sačuvali energiju i potaknuli rad metabolizma. Da biste oslabili, potrebno je 30 minuta dnevno vježbati. Ograničite kavu i čaj na dvije šalice dnevno i poželjno je da ne pijete poslije 15 sati.
Najbolje namirnice: Posni jogurt sa sjeckanim sezonskim voćem, ražnjići od pečenog povrća, posni hamburger ili pljeskavica od soje s crnim kruhom i zelenom salatom, pečenim lukom i papričicama.

Umor, nedostatak energije

Uzrok: Krivac bi mogla biti prehrana siromašna ugljikohidratima koja se prakticira kad želite smršavjeti. Ako ne unosite dovoljno ugljikohidrata, koji su glavni izvor goriva za vaš organizam, osjetit ćete fizički i mentalni umor. Zamor je često i posljedica nedovoljne količine željeza ili vode.
Rješenje: Jedite dovoljno složenih ugljikohidrata kako biste sačuvali fizičku i mentalnu vitalnost. Tome dodajte namirnice bogate željezom, recimo zobene pahuljice i špinat, i pijte najmanje osam čaša vode na dan.

portaloko.hr

Vezani članci