Ovo su mitovi i činjenice o pripremi hrane u mikrovalnoj. Mogli bi vas iznenaditi

Vidi originalni članak
Ipak, mnogi je nemaju i ne žele je imati. Otkad se pojavila na tržištu, stvaraju se različiti mitovi o tome je li i koliko je štetno ili čak opasno zagrijavati hranu i pripremati je u mikrovalnoj.

Ovo su najčešći mitovi, a odgovore nudi Yahoo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MIT: Zagrijavanje u mikrovalnoj uništava hranjiva svojstva namirnica

To je jedan od najčešćih mitova kada je riječ o mikrovalnoj i namirnicama.

"Ne postoji posebna šteta od pripreme ili zagrijavanja hrane u mikrovalnoj pećnici kad je riječ o količini nutritivnih vrijednosti", tako tvrdi David Katz, direktor Centra za istraživanje Sveučilišta Yale.

Napominje da bilo koji način termičke pripreme hrane utječe na hranjivost namirnica i gubitak nekih nutritivnih vrijednosti, od kojih se najčešće gube vitamin C, omega-3 masne kiseline, a neki antioksidansi su općenito više osjetljivi na termičku obradu. Najviše hranjivih sastojaka gubi se, primjerice, kada kuhamo povrće u vodi, a s obzirom na to da se koristi znatno manje vode u pripremi jela u mikrovalnoj pećnici, hrana može biti čak i bolja, napominje.

ČINJENICA: Oprezno s plastičnim posuđem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuli ste zasigurno da bi trebalo izbjegavati zagrijavati hranu u mikrovalnoj pećnici u plastičnim posudama. Postoji razlog za to. Prilikom zagrijavanja iz plastičnog se posuđa mogu osloboditi štetne kemikalije, BPA i ftalati, koji se mogu upiti u hranu. Najbolje je izbjegavati upotrebljavati plastično posuđe u mikrovalnoj pećnici, pa čak i kada je označeno kao "BPA free". Koristite se staklenim i keramičkim posuđem, poručuje Katz.

MIT: Hrana se u mikrovalnoj kuha ravnomjerno

Ako ste barem jednom zagrijavali neko jelo u mikrovalnoj pećnici, zasigurno ste doživjeli da je jelo pri vrhu vrlo vruće, a u sredini je hladno, kao što je bilo i prije zagrijavanja. Mikrovalovi prodiru otprilike četiri centimetra u dubinu pa će namirnice koje su deblje od toga, posebice ako je riječ o debljim komadima crvenog mesa, ostati termički neobrađeni. Stoga mikrovalna pećnica nije najpogodnija za "kuhanje i pečenje", ali za podgrijavanje ili odmrzavanje odličan je "pomoćnik" u kuhinji.

ČINJENICA: Mikrovalne pećnice su sigurne

Kako joj i samo ime govori, ova pećnica radi na principu mikrovalova, a neki zbog toga smatraju da zbog tog zračenja postoji povećani rizik od obolijevanja od raka. Ipak, to je daleko od istine. Mikrovalovi imaju ograničen energetski potencijal pa ne prouzročuju promjene u strukturi tvari. Njihove molekule titraju i međusobno se sudaraju, što utječe samo na porast temperature, a taj je efekt iskorišten u mikrovalnim pećnicama za kuhanje i sušenje.

vecernji list

Vezani članci