Upotrebljavate je svakodnevno? Ovo vjerojatno niste znali o mikrovalnim pećnicama

mikrovalna pecnica
Danas se njome mnogi koriste za razne namjene. Osim što u njoj možemo podgrijati hranu, odlediti zaleđenu, ugrijati napitke, mikrovalna pećnica poslužit će i za brzu pripremu kolača u šalici.

Kuhanje kućne čarolije Ovo koristite svakodnevno, a radite to sasvim krivo

Bitno je znati da je mikrovalnu pećnicu potrebno upotrebljavati prema uputama. Svakako se koristite samo posuđem koje je namijenjeno uporabi u mikrovalnoj pećnici te porculanskim ili staklenim, no nikako nemojte upotrebljavati plastično. Zagrijavanjem se ono može otopiti, ali ako do toga i ne dođe, pri zagrijavanju će se iz plastike otpustiti toksične tvari u namirnice koje ćete konzumirati.

Ono što vas može iznenaditi jest neravnomjerno zagrijavanje, primjerice napitka. Iako se možete opeći "na prvu", ostatak napitka može biti hladan. Nije to razlog da odustanete od uporabe mikrovalne, dovoljno je samo promiješati napitak i provjeriti trebate li još podgrijati ili je dovoljno. Zbog istog razloga ostavite i jelo nekoliko minuta nakon zagrijavanja da odstoji prije konzumacije.

Svakako je bitno i imati na umu da u mikrovalnu pećnicu ne stavljate ništa metalno, ali ni aluminijsku foliju, papir i slično.

Tijekom godina razvilo se uvjerenje da su mikrovalne štetne za zdravlje, no je li doista tako? 

Vecernji list