Ovo su hrana i piće za koje ste mislili da su zdravi, a zapravo nisu

Vidi originalni članak

Dobro obratite pažnju na sastojke hrane koju konzumirate, savjetuju iz Muscle and Fitnessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naprimjer, kruh na kojem piše da je napravljen od cjelovitog zrna u sebi može sadržati čak 70 % rafiniranog brašna.

Osim kruha, Muscle and Fitness napravio je listu od još osam "zdravih" namirnica koje to zapravo nisu.

Žitarice

Veliki broj Amerikanaca, čak 31 % njih, započinje jutro na isti način: sa zdjelicom punom žitarica i mlijeka. Međutim, mnoge žitarice nisu hranjive - pa čak i ako su označene kao zdrave. Zbog toga dobro obratite koliko šećera sadrže žitarice koje ujutro konzumirate.

Mlijeko s niskim postotkom masnoća

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte mlijeko s niskim udjelom masnoća i slobodno konzumirajte punomasno mlijeko.

Iako mlijeko s niskim udjelom masnoća ima manje kalorija, punomasno mlijeko ima više zasićenih i mononezasićenih masti koje vam daju duži osjećaj sitosti. Još jedan razlog više da pijete punomasno mlijeko je i taj što u mlijeko s niskim postotkom masnoće dodaju mlijeko u prahu da bi bilo što sličnije punomasnom mlijeku.

Ni istraživanja ne podupiru tvrdnju da je mlijeko s niskim udjelom masnoće zdravije od punomasnog mlijeka, naime 2012. godine istraživači su dokazali da je pretilost djece uzrokovana baš mlijekom s niskim udjelom masnoće.

Margarin

Biljne masnoće uopće nisu dobre za vaše tijelo, dapače, one se slabije razgrađuju u čovjekovom organizmu od masti životinjskog porijekla.

Proteinske pločice

Mnoge proteinske pločice samo su dobro upakirani slatkiši. Najčešće sadrže veliku količinu šećera, trans masti i umjetne zaslađivače.

Sportska pića

Studija Sveučilišta Oxford otkrila je da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da sportska pića zaista pomažu u boljoj izvedbi vježbi jer polovica firmi koje proizvode sportska pića nisu pružile dokaze o svojim tvrdnjama da su ona zdrava.

Na ovom popisu našli su se još i voćni sokovi, namirnice označene kao nemasne, te sušeno voće.

Izvor: index.hr

Vezani članci