Kašljete i boli vas grlo? Uzmite čokoladu, bolja je od sirupa

Vidi originalni članak
- Čokolada ima ljepljiviju teksturu od običnih sirupa protiv kašlja pa stvara bolji zaštitni sloj na stijenkama grla i zaustavlja kašljanje - kaže prof. dr. Alyn H. Morice, voditelj Odjela kardiovaskularnih i respiratornih studija na Sveučilištu Hull, prenosi zivim.hr.

Učinkoviti pripravci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se već duže vrijeme bavi istraživanjima učinaka kakaa na prehladu za kojeg tvrdi da je bolji od ehinaceje.

I studija s Imperial College u Londonu otkrila je da kakao sadrži alkaloid teobromin koji ima bolji učinak od kodeina, analgetika koji se obično koristi u pripravcima protiv kašlja. Također, preparati protiv kašlja koji sadrže ekstrakt kakaa učinkovitiji su u liječenju simptoma prehlada.

Što tamnija, to bolja

A koliko kakaa treba pojesti da dobijete preporučenih 1.000 mg teobromina? Stručnjaci kažu dva puta dnevno u razdoblju od dva tjedna kako biste lakše živjeli s iritirajućom grloboljom i kašljem. Čokolada koja ima barem 70 posto kakaa (a samo takva je zdrava, ona je pomalo gorka i nimalo zaslađena), sadrži oko 450 mg teobromina na 28 grama.

Budući da prosječna čokolada ima oko 80 grama, trebat će vam nešto više od 2/3 čokolade da biste dobili potrebne količine teobromina. Možete koristiti i sirovi kakao koji ćete piti s kavom ili ubaciti u neka jela, prije svega deserte. Ne zvuči loše, zar ne. Sada barem imate izgovor, naravno, samo ako vas muči kašalj...

Vezani članci