Dok spavamo naš mozak se bori s traumama i "slaže" uspomene

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji proveli su analize ljudskog mozga kako bi otkrili na koji način se mozak bori s traumatičnim uspomenama za vrijeme sna.

Istraživanje su proveli na grupi ispitanika. Svima su dali da gledaju emotivne fotografije i skenirali im mozak kako bi zabilježili njihovu reakciju, piše javno.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je polovici ispitanika bilo dozvoljeno da zaspi i skeniran im je mozak u snu. Skeniranje mozga ispitanika koji su spavali pokazalo je malu ili gotovo nikakvu aktivnost u njihovom mozgu vezanu za emotivne reakcije, ali je zato u posljednjim trenucima sna zabilježena reakcija u mozgu.

- Za vrijeme sna mozak pokušava "složiti" loše uspomene jer je zabilježeno povećanje aktivnosti kemijskog sastava u mozgu koji regulira stres - rekao je Matthew Walker, glavni u istraživanju.

Najgore za žrtve seksualnog zlostavljanja

Dodao je i da zato jednak stres drugačije djeluje kada ga "prespavamo" i kada se mozak ima vremena drugačije nositi s pretrpljenom traumom.

Većina ljudi se suoči s nekim oblikom traume u životu. Istraživanja dokazuju da 20 posto sna mozak koristi kako bi "složio" uspomene, ali da je ovo dokaz da mozak dobro reagira na loša iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, znanstvenici ističu da ovo ovisi i o "dubini" traume i težini proživljenog iskustva.

Tako žrtve seksualnog zlostavljanje često doživotno imaju noćne more. U ovom slučaju je potrebna kontinuirana pomoć psihologa.

Vezani članci