Dobra djela čine nam dobro

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Osobe koje se bave humanitarnim radom i nesebično pomažu drugima sretnije su i zdravije. Dobra su djela popraćena smanjenom ljutnjom u životu, pozitivnošću, a stres dobročinitelje zaobilazi u širokom luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako tvrde britanski istraživači koji su izmjerili razinu stresa kod skupine ispitanika koji su devet dana vršili dobra djela. Ustanovili su kako je pomaganje susjeda u vrtu i izvođenje sličnih usluga rezultiralo smanjenjem razine hormona stresa - kortizola.

Učinak stresa na naš organizam je predmet mnogih istraživanja: može "zakočiti" imunitet, dovesti do porasta krvnog tlaka, povećati rizik od srčanog ili moždano udara, pa čak i pridonijeti poteškoćama začeća kod žena.

"Obzirnost može smanjiti razinu stresa. Za poboljšanje izgleda za zdravlje, trebali bismo početi s dobrim djelima već danas", tvrdi dr. David Lewis, psiholog Sveučilišta Sussex, voditelj studije. Njegov je tim također ustanovio kako su dobra djela ostavila domino učinak pozitivnosti - dobročinitelji su bili zadovoljniji, sretniji, pozitivniji, povećalo im se samopouzdanje a u manjoj su mjeri osjećali ljutnju.

Na istom tragu, istraživanje koje je nedavno provelo Sveučilište Harvard pokazalo je kako nas pomaganje drugima čini mentalno čvršćima i tjelesno jačima.

K. Horvat / ordinacija.hr

Vezani članci