Ako primjećujete ovo, onda ste pod stresom

Vidi originalni članak
Sve su to ozbiljni znakovi da vas guši stres i da je vrijeme da se malo zaustavite i opustite.

Evo 12 znakova koji upozoravaju da ste pod stresom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umorni ste. Cijelo vrijeme

Teško izdržavate dan i žudite za popodnevnim odmorom. Nemate snage za neke dodatne aktivnosti, već samo želite odraditi posao i dokopati se kuće.

Izolirate se od društva

Ranije ste se voljeli družiti, a trenutno ste u fazi da ne možete vidjeti ljude, izbjegavate događanja i pozive na zabave, a ako se i pojavite, prvi odlazite.

Ničemu se ne veselite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki dan predstavlja vam mučenje i ne ispunjava vas. Ničemu se ne veselite. Budite se mrzovoljni, s grčem u želucu, a umjesto da se radujete, dan koji je pred vama donosi vam samo nervozu.

Imate negativan stav - cijelo vrijeme

Svatko prolazi kroz teška razdoblja, no ukoliko ste cijelo vrijeme negativni, vrijeme je da počnete mijenjati stvari i raditi na sebi.

Aktivnosti u kojima ste uživali više vam ne predstavljaju zadovoljstvo

Kada vas aktivnosti koje ste obožavali više ne vesele i najradije biste ih preskočili, vrijeme je za uzbunu - upozorenje je to da vam stres stvarno čini loše.

Češće plačete

Plačete češće nego inače, lako vas je povrijediti i sve vas pogađa.

Češće vičete

Stres je utjecao na vaše strpljenje i toleranciju te ne možete biti objektivni. Ukoliko vas dijete upita: 'Mama, zašto stalno vičeš na mene?', vrijeme je da se preispitate i shvatite da ste pregorjeli.

Imate glavobolje

Ukoliko ste pod stresom, nije neobično da često imate glavobolje. Jedan od razloga je taj što se stres taloži u vratu i ramenima te vas zbog toga glava boli češće nego inače.

Imate gastroenteroloških problema

Ukoliko vam se povraća ili imate dijareju, uzrok može biti i velika količina stresa.

Kako si pomoći?

Duboko dišite, fokusirajte se na disanje i vizualizirajte kako kisik ispunjava vaša pluća i tijelo te vas opušta. Nađite tiho mjesto, zatvorite oči i udahnite brojeći do četiri te izdišite brojeći do četiri. Stavite svoju lijevu ruku na trbuh i osjetite kako se on podiže sa svakim udahom.

Planirajte godišnji

Lijepo je imati nešto čemu ćete se veseliti. A izlet izvan grada i svih obaveza mogao bi biti dobar ispušni ventil. Promjena scenarija možda je sve što trebate da biste odmorili duh i tijelo.

Promijenite stil života

Ako živite život koji vam uzrokuje puno stresa, razmislite koje promjene možete napraviti: napravite inventuru svog života i sagledajte što vam donosi najviše mira, a što uzrokuje stres. Pokušajte si organizirati život tako da se riješite najvećih uzročnika stresa.

Brinite se za svoje fizičko zdravlje

Kada ste u fizičkoj kondiciji, i mentalno ste u boljoj formi - tolerantniji ste i ne osjećate se letargično i umorno kada stvari ne idu kako ste zamislili. Jedite zdravu hranu, ograničite unos kofeina, pijte puno vode, ostavite po strani alkohol, cigarete i druge poroke. Izaberite živjeti zdravo.

Posjetite doktora

Ukoliko vas stres onemogućava da živite normalno, da radite na sebi, da se veselite i sami si ne možete pomoći niti napraviti odgovarajuće promjene, vrijeme je da posjetite svog doktora.

Tportal

Vezani članci