Ljubitelj ste kave? Ovo vam se definitivno neće svidjeti

Vidi originalni članak
navode naučnici londonske botaničke bašte "Kew Gardens".

Proizvodnja kave u Etiopiji, kolijevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina ukoliko se ništa ne preduzme, upozorava se u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U Etiopiji i čitavom svijetu bit će sve manje kave ukoliko ne učinimo ništa. Vjerojatno će biti manje ukusna i skuplja - rekao je doktor Aaron Davis, jedan od autora izvještaja, prenosi BBC.

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kavu (IKO).

Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbjegnu nestašice i veći rast cijena. Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO.

Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko mjeseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvođača kave u svijetu.

- Isporuke kave visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promjenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kave raste svake godine - kazao je doktor Timothy Schilling, direktor Svjetskog instituta za istraživanja o kavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je naveo, u nekim područjima gdje se kafa uzgaja temperatura je već toliko porasla da je počela da utječe na kvalitet zrna.

- Logičan rezultat je da će cijene morati da porastu, naročito kada je riječ o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija - riječi su ovog stručnjaka.

Trenutne površine za uzgajanje kave u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 posto, imajući u vidu potencijalni rast prosječne temperature za četiri stepena do kraja stoljeća, prognozira se u studiji "Kew Gardensa".

 

Vezani članci