Volite često roštiljati? Evo zašto to nije najbolja ideja

Vidi originalni članak

Nije problem u dimu kojeg udišete dok pečete meso već o hrani koja apsorbira kancerogene spojeve kroz kožu dok stojite kraj roštilja. Spojevi koji se oslobađaju tijekom roštiljanja hrane povezani su s rakom pluća, kože i mokraćnog mjehura, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga kineski istraživači savjetuju svima onima koji planiraju ljeto provesti roštiljajući na svježem zraku da prilikom roštiljanja zaštite što veći dio tijela odnosno kože, a kada završe s pečenjem mesa, što prije treba promijeniti odjeću kako bi smanjili šanse za obolijevanje od raka.

Objašnjavaju kako kemikalijama ne treba dugo da uđu u vašu kožu pa ako niste ti koji roštiljaju, roštilju se nemojte niti približavati. Iako je malo onih koji ne vole meso s roštilja jer mu dim daje poseban okus, roštiljanjem se oslobađaju kemijski spojevi zvani policiklički aromatski ugljikovodici koji su povezani s nastankom rakova.

Većinu tih spojeva u organizam unosimo jedući meso s roštilja, no istraživači su sada otkrili kako ih možemo unijeti i samo ako smo u blizini njega jer ih koža doslovno 'upija'.

Vezani članci