Robotska dadilja: iPal robot čuva djecu koja nemaju društvo

Vidi originalni članak
Robot veličine djeteta koji govori kineski i engleski, poučava matematiku, priča šale i predlaže igre predstavljen je nedavno u Šangaju a zamišljen je kao pratnja najmanjoj djeci koja se nemaju s kim igrati.

"iPal", visok poput petogodišnjaka, pokreće se na kotačima, ima gibljive ruke, na prsima mu je velik zaslon-tablet a pokretljive oči su opremljene tehnologijom za prepoznavanje lica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Robot je zamišljen kao društvo djeci", rekao je Tingyu Huang, suosnivač AvatarMind Robot Technologyja, razvojne tvrtke koja je osnovana prije četiri godine a sjedište joj je u Nankingu, na istoku Kine.

"Kada dijete vidi našeg robota odmah ga prihvaća kao prijatelja, drugo dijete u obitelji", rekao je.

Robot je bijele boje s ružičastim ili plavim obrubom, po izboru, a roditeljima može omogućiti da razgovaraju s djetetom i da ga nadziru zahvaljujući senzorima pomoću kojih sluša i promatra okolinu.

Cijena mu je oko 1.200 eura, a luksuzni model s većim zaslonom i baterijom produljenog vijeka trajanja dostiže i 1.720 eura.

AvatarMind ima u planu proizvesti robota koji će praviti društvo i starijima, podsjećati ih na uzimanje lijekova i nazvati bolnicu u slučaju potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, "mislim da roboti ne mogu biti zamjena za roditelje i profesore", istaknuo je Huang. "No iPal im može pomoći u poslu".

 

 

Vezani članci