Jeste li svjesni zašto vam zapravo dijete laže i prešućuje stvari?

Vidi originalni članak
Jedinstven odgovor na ova pitanja je nedostatak povjerenja.

Roditelji i djeca svoj odnos grade od djetetovog rođenja. Kada su maleni, odgovaranje na njihove potrebe utječe na stvaranje odnosa. Svakom roditelju je bitno da mu dijete vjeruje, odnosno da u njega ima povjerenja. Samo tako će se moći otvoriti roditelju, tražiti od roditelja pomoć, savjet. Dijete će odnos pun povjerenja stvarati s roditeljem samo ako ga roditelj prihvaća takvim kakav je, samo ako ga roditelj ne kritizira, samo ako ga roditelj nikada ne povrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenje se stvara pažljivošću, pravilnom i obazrivom komunikacijom s djetetom, održavanjem obećanja, držanjem dogovora, slušanjem, brigom za dijete, priznavanjem pogrešaka i pružanjem prilika da se pogreške ispravljaju.

Ako djeca ne mogu vjerovati svojim roditeljima, skrivat će od njih svoje pogreške, svoje neprihvatljivo ponašanje, neće tražiti roditelje savjete niti pomoć u bilo kojoj situaciji. Tako da niti roditelj neće više moći vjerovati svojem djetetu. Dijete koje raste u nepovjerljivom odnosu postaje nesigurno, teško stvara kvalitetne odnose s okolinom i teško gradi odnose s povjerenjem. Dijete koje raste u zajednici punoj povjerenja, postaje sigurno u sebe, nije nepovjerljivo prema okolini, lako priznaje pogreške te ih s lakoćom i ispravlja.

Bez obzira na činjenicu da ste vi roditelji, budite oni kojima vaša djeca vjeruju jer ćete ga vi najbolje zaštititi u teškim situacijama. Jer, ne budu li vam djeca vjerovala, za teške situacije nećete niti saznati. Ako želite vjerovati svom djetetu, potrudite se da u svakom trenutku ono vjeruje vama.

Izvor : magazin.net.hr

Vezani članci