FOTO  New Note donio antropološki odnos vode i čovječanstva

Vidi originalni članak

Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note, koje je jedno od modula Samoborske glazbene jeseni, ove godine bilježi svoje 6. izdanje. Po završetku raspisanog natječaja Prosudbena komisija u sastavu Francis Corcoran (predsjednik), Nikša Gligo, Sreten Krstić i Srećko Bradić ocijenila je pristigle skladbe i krajem lipnja jednoglasno odlučila da prvu nagradu dodijelili skladbi Water Rituals, koju je napisao talijanski skladatelj Andrea Portera. Uz 2.500 € novčane nagrade, time je talijanski skladatelj osigurao i pravo da mu skladba bude praizvedena tijekom 42. Samoborske glazbene jeseni. Druga nagrada i 1000 € pripalo je Patricku O´Malleyu za skladbu This Places no. 4 - Loneliness in a Beautiful Place, dok treća nagrada nije dodijeljena.
Prvonagrađenu skladbu Water Rituals na koncertu 7. listopada u župnoj crkvi svete Anastazije praizveli su Zagrebački solisti. Riječ je o skladbi podijeljenoj u dva stavka koja se, kako navodi autor, bavi antropološkim odnosom vode i čovječanstva. Andrea Portera nazočio je u Samoboru praizvedbi svog djela i čestitao Zagrebačkim solistima na nadahnutoj izvedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku programa Solisti su izveli Varijacije na temu Čajkovskog, op. 35a Antona Arenskoga, a potom im se na sceni pridružio gitarist Petrit Çeku. Slijedila je njihova izvedba Koncerta za gitaru i gudače u D-duru, RV 93 Antonija Vivaldija, koju je publika dočekala s oduševljenjem te izmamila i dodatak u ritmu tanga.
Za kraj su Zagrebački solisti ostavili Holbergove suite, op. 40 (iz Holbergova vremena: Suita u starome stilu) Edvarda Griega, za čiju su izvedbu još jednom nagrađeni dugotrajnom pljeskom pa je uslijedila kao dodatak i Suita za orkestar br. 3 u D-duru BWV 1068 Johanna Sebastiana Bacha.

Samoborska glazbena jesen završava u nedjelju, 8. listopada, kada će od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije nastupiti Vokalni ansambl Antiphonus i Hrvatski barokni ansambl, uz dirigenta Tomislava Fačinija. Na programu su skladbe Uvertira-Suita za obou, trublju, gudače i continuo u D-duru, TWV:55:D1, iz Tafelmusic, 2, svezak Georga Philippa Telemanna i Gloria, za sole, zbor i orkestar u D-duru, RV 589 Antonija Vivaldija.

Vezani članci