FOTO  Veličanstvena završnica uz fenomenalni ansambl prijatelja festivala

 Samoborska glazbena jesen, samobor

Čast da zaključi ovogodišnje izdanje Jeseni u nedjelju, 30. rujna, pripala je festivalskom dream teamu, u čijoj se izvedbi već moglo uživati u petak, a čine ga violinisti Borivoj Martinić-Jerčić i Aleksandar Ivić, violisti Aleksandar Milošev i Wladimir Kossjanenko, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak, kojima se završne večeri pridružio i gitarist Petrit Çeku.

Ovaj komorni sastav, okupljen u Samoboru u vrijeme trajanja festivala, za završnicu je odabrao djela Čajkovskog i Šostakoviča i oduševio publiku u crkvi svete Anastazije, u kojoj nije bilo slobodnog mjesta. Počelo je Čajkovskim i skladbom Barcarolle (Lipanj), iz ciklusa Godišnja doba, op. 37a, u obradi za gitaru Petrita Çekua, izvorno skladanu za klavir. Čajkovski je u Godišnjim dobima napisao 12 stavaka istinske muzikalne ljepote, jednostavnih oblika i neposredno komuniciranog sadržaja, koji su doživjeli i mnoge obrade, a Barcarollu je za gitaru obradio i na koncertu nadahnuto i istančano odsvirao Petrit Çeku. Slijedila je još jedna skladba Petra Iljiča Čajkovskog, jedno od njegovih najpopularnijih ostvarenja - Andante cantabile iz 1. gudačkog kvarteta u d-molu, op. 11, u obradi za violu i gitaru Rolanda Dyensa, a u izvedbi Aleksandra Miloševa i Petrita Çeku. Potom su Aleksandar Ivić, Monika Leskovar i Martina Filjak izmamili pljesak odličnom izvedbom Šostakovičevog 2. klavirskog tria u e-molu, op. 67. Festivalski je ansambl izazvao oduševljenje u izvrsnoj završnici, koja je ponovno pripala Čajkovskom i to uvertiri-fantaziji Romeo i Julija u obradi za komorni sastav Vladimira Mendelssohna. Sjajna izvedba nagrađena je dugotrajnim pljeskom pa je uslijedio jednako sjajan dodatak - Šostakovičev Valcerom br. 2.
Na kraju 43. Samoborske glazbene jeseni možemo reći da se i ove godine na festivalskim pozornicima uživalo u nastupima proslavljenih imena hrvatske i svjetske glazbene scene te podržalo mlade glazbene nade čije vrijeme tek dolazi. U Samoboru je tijekom festivala nastupilo 66 glazbenika, 44 člana Simfonijskog orkestra HRT-a, a na njihovom repertoaru našlo se 60 skladbi najznačajnijih svjetskih imena. Statistika kaže da su najizvođeniji autori ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni bili Piazzolla, Čajkovski te Vivaldi, Schumann i Rahmanjinov.

Posebno pripremljeni programi i suradnje obilježili su ovu sezonu, od otvaranja s programom Guitarrismo (Zoran Dukić, Petrit Çeku, Morana Pešutić, Tomislav Vukšić, Tvrtko Sarić, Krešimir Bedek, Pedro Ribeiro Rodrigues i Maroje Brčić) pa do suradnje osmero glazbenika koji su zaključili festival. Uživalo se i u izvedbama dvojice iznimnih mladih pijanista, Ivana Krpana i Ivana Vihora, prvom koncertnom hrvatskom gostovanju Ansambla Esperanza iz Liechtensteina, zajedničkom nastupu sada već stalnih gostiju, pijanista Josea Gallarda, violončelistice Jelene Očić, violinista Gernota Süssmutha, kojima se pridružio violist Rumen Cvetkov, a tradicionalno su u Samobor stigli Simfonijski orkesatr HRT-a i Cantus Ansambl.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić predstavilo je nove talente i buduće zvijezde, a pobjednica je violinistica Katarina Kutnar, kojoj su pripale obje nagrade - za najbolju umjetnički dojam sponzora Erste banke i za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora čiji su pokrovitelji Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Samobor. Katarina Kutnar će sljedeće godine na Samoborskoj glazbenoj jeseni izvesti skladbu koju će posebno za nju i Cantus Ansambl pisati skladatelj Davor Bobić.
Festival posebnu pozornost usmjerava na skladatelje kroz organizaciju Međunarodnog skladateljskog natjecanje New Note. Ovogodišnji pobjednik je španjolski skladatelj Eduardo Soutullo, čiju je skladbu Jagad za orkestar praizveo Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Vetona Marevcija.

Pokrovitelji 43. Samoborske glazbene jeseni bili su Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor. Samoborska glazbena jesen nositelj je EFFE labela, kroz projekt EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji je inicirala Europska udruga festivala.

Vidimo se u Samoboru na 44. Samoborskoj glazbenoj jeseni 2019.