Livanjsko polje najveći je močvarni kompleks u BiH

Vidi originalni članak

... "Naša baština" iz Tomislavgrada u dvorištu škole upriličilo je promociju publikacija i projekata učenika Srednje strukovne škole i Ornitološkog društva. Budući da je padala kiša, podignut je šator te su se pripremljeni tiskani i videomaterijali mogli gledati na otvorenom, kako prirodi i pticama i priliči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici su posjetiteljima pripremili i kartice s tri pitanja vezana uz Livanjsko polje, ptičji svijet, promjene koje utječu na život u njihovim staništima..., a točni odgovori bili su nagrađeni prigodnim darovima, platnenim ruksacima, USB-stickovima ili kalendarom "Ptice duvanjskoga kraja".

Ovom događaju prethodio je cijeli niz aktivnosti, među kojima i predavanje o modelima zaštite Livanjskog polja, koje s površinom od 458,7 četvornih km predstavlja najveći močvarni kompleks u BiH i najveće plavno kraško polje na svijetu.

Na ovom području je dosadašnjim istraživanjima zabilježeno više od 700 vrsta biljaka, uključujući i niz endema vezanih isključivo uz kraška polja, kao i veliki broj ljekovitih, aromatičnih i medonosnih biljaka, 42 vrste vilinskih konjica, 39 vrsta leptira, 16 vrsta riba, od kojih su četiri isključivo vezane uz kraške vode, 6 vrsta vodozemaca, brojnih sisavaca, uključujući i populaciju divljih konja, te, ono što je za ornitologe od neprocjenjivog značaja, 235 vrsta ptica.

Zbog izuzetnih prirodnih bogatstava Livanjsko polje je 2008. proglašeno za močvarno područje od međunarodnog značaja, a 2011. uvršteno na listu područja od međunarodnog značaja za ptice. Trenutačno se nalazi i na listi potencijalnih "Natura 2000" područja u BiH.

Međutim, Livanjsko polje još uvijek nije obuhvaćeno nijednom kategorijom zaštite na prostoru BiH, unatoč činjenici da, zbog velikog broja rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja, predstavlja jedan od najznačajnijih središta biodiverziteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci ističu kako je zaštita Livanjskog polja od ogromne važnosti. Stoga bi ga vlasti trebale čim prije proglasiti zaštićenim područjem, sukladno Zakonu o zaštiti prirode FBiH.

Vezani članci