FOTO  Hercegovina.info na Petrovaradinskoj tvrđavi

Vidi originalni članak
Petrovaradinska tvrđava , poznata još kao i Gibraltar na Dunavu nalazi se na desnoj obali Dunava kod Novog Sada. Građena je u razdoblju od 1692. do 1780. godine , a njezin idejni tvorac bio markiz Sebastijan Voban. Nastala je u vrijeme austrijskih vladara Leopolda I , Josifa I , Karla VI , Marije Terezije i Josipa II. Na Petrovaradinskoj tvrđavi od 1702. godine bio je smješten kapetanat Podunavske vojne granice ( autor slike ispod Gojko Galić ).

Tvrđava stoji na serpetinskim dioritskoj stijeni koja ima dominantan geografski i strateški položaj na ovim prostorima , te su se zbog toga za nju kroz stoljeća otimali mnogi narodi . Ovdje ima tragova naseljavanja još iz starijeg kamenog doba, a kasnije su se smjenjivali Kelti, Rimljani, Huni, Avari, Vizantijci, Mađari, Srbi i Turci koje su 1687. godine istjerali Austrijanci, i 5 godina kasnije započeli gradnju sadašnje tvrđave .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na latinskom jeziku petra znači stijena, var je na mađarskom grad, dok bi na turskom din bilo vjera. Spajanjem tih riječi dobiva se ime Petrovaradin, što u doslovnom tumačenju našeg naroda znači da je to grad na stijeni čvrst kao vjera.

Za gradnju Tvrđave vrlo je zaslužan talijanski grof Alojzije Ferdinando Luigi Marsili (1659-1730) , rodom iz Bolonje, inžinjerski pukovnik austrijske vojske. Tvrđava je počela se gradi po Vobanovom sustavu, čija je osnova imala više naglašenih dijelova ( Gornja tvrđava Donja tvrđava Hornverk, Mala tvrđava na otoku i Mostobran ). Na Gornjoj tvrđavi bio je najprije oblikovan jugozapadni istureni ugao, takozvani Leopoldov bastion. Do tridesetih godina 18. stoljeća završeni su pored Leopoldovog i bastioni : Inocent , Josip, Ludvig i Terezije sa pratećim objektima, kao i Mostobran - Bruckenschantze na lijevoj obali Dunava , i malo otočno utvrđenje - Inselschantze .

Sredinom 18. stoljeća započela je i posljednja faza izgradnje objekata u kompleksu Tvrđave. U okviru Gornje tvrđave zidaju se glavne zgrade : Duga vojarna, Jednostavna vojarna, topovnjače ( Arsenal , kasnije nazvan Mamula ), izgrađen je vodovod, a na bastionu Ludvig i toranj s velikim satom. Objekti izgrađeni u ovom periodu su najprepoznatljivije turističko atrakcije Tvrđave.

Kula s velikim satom na bastionu Ludvig, svakako je jedna od najpoznatijih turističkih atraktivnosti Tvrđave i Novog Sada. Ovaj barokni toranj je poznat po tome što na satu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi ljudi, a pogotovo lađari mogli vidjeti s velike daljine koliko je sati. Sat pokreće originalni mehanizam koji se svakodnevno navija. Još jedna značajka ovog sata je i da po hladnom vremenu sat kasni, a po toplom žuri .

Topovnjača, Arsenal ili Mamula je najmonumentalnija jednospratna zgrada na Gornjoj - Petrovaradinskoj tvrđavi. U ovoj baroknoj građevini pravogaone osnove se danas nalazi Muzej Grada Novog Sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duga vojarna čini prepoznatljivu siluetu Petrovaradinske tvrđave. Ona je bila ključni objekt u garnizonskom kompleksu, jer je služila za smještaj časnika i vojnika, a sadržavala je i niz radionica, intendantskih službi, konjušnica i slično. Danas se u njoj nalazi hotel, dok su u podrumskim prostorijama smješteni brojni ateljei Likovnog kruga .

Od 1768. do 1776. godine građeno je podzemlje tvrđave - lagumi, galerije i hodnici kroz četiri kata. Dužina ovih komunikacija i podzemnih prostorija iznosi nešto više od 16 kilometara. Ovaj jedinstveni sustav imao je predviđene instalacije minskih polja, kao i određene prostorije za smještaj vojske i oružja, kao i nizove puškarnica kojih je bilo oko 10.000. Također, u ovom periodu je izgrađen bunar Josipa II, i dovršen je i natkriven veliki Ratni rezervni bunar promjera 3,50 metara i dubine 60 metara. Ovaj izvanredno zanimljiv objekt , ispod kružne prostorije, pod kupolastim svodom, imao je značaj kao glavna rezerva vode za opskrbu posade .

Etapno, s kraćim i dužim prekidima, Tvrđava je građena preko 90 godina , pri čemu je korištena brojna radna snaga .

Petrovaradinsku tvrđavu su kroz njenu povijest posjećivale brojne povijesne ličnosti. Od onih koji se svojom ulogom u povijesti ističu trebalo bi spomenuti austrijskog cara Franju Josipa , prvog jugoslavenskog kralja Aleksandara Karađorđevića, vođu Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića. Još jedan posjetitelj Petrovaradinske tvrđave , u razdoblju Prvog svjetskog rata, bio i Josip Broz Tito, ali je na tvrđavi on bio u zatvoru .

Današnja tvrđava jedno je od najboljih ostvarenja europske vojne arhitekture 18. stoljeća. Vrlo je dobro očuvana i vrijedi za drugu po veličini tvrđavu u Europi. Izuzetno uspješno odigravši svoju obrambenu ulogu u prošlosti, Petrovaradinska tvrđava je danas kulturno - povijesni spomenik od prvorazrednog značaja i svojevrsna turistička atrakcija . Na tvrđavi se danas nalazi hotel i brojni kafići i restorani, a u toku ljeta ( prvi tjedan srpnja ) se na njoj događa najveći glazbeni festival u ovom dijelu Europe - EXIT. Osim ovog glazbenog festivala na Tvrđavi se odigravaju i druge manifestacije tijekom cijele godine, a neke od njih su : Baby EXIT , Kulturni vremeplov , Tuneli svjetlosti , Vinski labirint i Noć muzeja . Baby EXIT ( krajem svibnja ) je festival koji privlači djecu svih uzrasta. Na nekoliko bina se održava velika smotra plesa , igre i pjesme. Kulturni vremeplov ( u listopadu ) je godišnja manifestacija kojom se nastoji se kroz niz sastanaka i tribina poslovnim ljudima Europe promovira Srbija kao kulturna destinacija . Tuneli svjetlosti ( uoči Nove godine ) je humanitarna novogodišnja manifestacija koja se održava u lagumima Tvrđave. Vinski labirint ( u studenom ) obuhvaća degustaciju vina i promociju vinarstva Fruškogorske vinske regije. Na kraju, u okviru tradicionalne manifestacije Noć muzeja ( u svibnju ) posjetitelji imaju mogućnost obilaska Muzeja Grada Novog Sada, laguma, Opservatorije i ateljea na Tvrđavi.

Od turističkih sadržaja na Tvrđavi se ističu Muzej Grada Novog Sada, koji se nalazi u zgradi topovnjače, zatim Opservatorije i ateljei. Muzej Grada Novog Sada posjeduje značajnu kolekciju predmata iz povijesti grada i okoline, a u okviru njihove ponude je i obilazak laguma, odnosno podzemnih vojnih galerija. Osim toga u planetarij se mogu vidjeti projekcije našeg neba i čuti predavanja iz sfera astronomije. Brojni ateljei se nalaze u podrumskim prostorijama Duge vojarne. Oni su vanjski tijekom cijele godine i u njima brojni umjetnici nalaze inspiraciju za svoj ​​rad. U ovim ateljeima je moguće popričati s umjetnicima, pogledati njihova djela i čak prisustvovati stvaranju novih djela. Svi umjetnici u ateljeima su organizirani u Likovni krug koji vrlo često organizira dešavanja na samoj Tvrđavi. Od ovih ateljea svojim djelovanjem se ističe Atelje 61 koji se bavi izradom umjetničkih tapiserija, organizira radionice za sve uzraste i ima svoju stalnu izložbu otvorenu za sve posjetitelje. Osim ovoga na Tvrđavi su svoje mjesto našli i Akademija umjetnosti i Povijesni arhiv Grada Novog Sada .

Pored svega ovoga neizostavna je i šetnja Tvrđavom tjedna koje se može uživati ​​u čistom zraku, brojnim kipovima raznih umjetnika i nezaboravnom pogledu na Novi Sad, Dunav, Frušku goru, Panonsku nizinu, odnosno na sve četiri strane svijeta

Vezani članci