FOTO  Hercegovina.info na Petrovaradinskoj tvrđavi

Petrovaradinska tvrđava , poznata još kao i Gibraltar na Dunavu nalazi se na desnoj obali Dunava kod Novog Sada. Građena je u razdoblju od 1692. do 1780. godine , a njezin idejni tvorac bio markiz Sebastijan Voban. Nastala je u vrijeme austrijskih vladara Leopolda I , Josifa I , Karla VI , Marije Terezije i Josipa II. Na Petrovaradinskoj tvrđavi od 1702. godine bio je smješten kapetanat Podunavske vojne granice ( autor slike ispod Gojko Galić ).

Tvrđava stoji na serpetinskim dioritskoj stijeni koja ima dominantan geografski i strateški položaj na ovim prostorima , te su se zbog toga za nju kroz stoljeća otimali mnogi narodi . Ovdje ima tragova naseljavanja još iz starijeg kamenog doba, a kasnije su se smjenjivali Kelti, Rimljani, Huni, Avari, Vizantijci, Mađari, Srbi i Turci koje su 1687. godine istjerali Austrijanci, i 5 godina kasnije započeli gradnju sadašnje tvrđave .

Na latinskom jeziku petra znači stijena, var je na mađarskom grad, dok bi na turskom din bilo vjera. Spajanjem tih riječi dobiva se ime Petrovaradin, što u doslovnom tumačenju našeg naroda znači da je to grad na stijeni čvrst kao vjera.

Za gradnju Tvrđave vrlo je zaslužan talijanski grof Alojzije Ferdinando Luigi Marsili (1659-1730) , rodom iz Bolonje, inžinjerski pukovnik austrijske vojske. Tvrđava je počela se gradi po Vobanovom sustavu, čija je osnova imala više naglašenih dijelova ( Gornja tvrđava Donja tvrđava Hornverk, Mala tvrđava na otoku i Mostobran ). Na Gornjoj tvrđavi bio je najprije oblikovan jugozapadni istureni ugao, takozvani Leopoldov bastion. Do tridesetih godina 18. stoljeća završeni su pored Leopoldovog i bastioni : Inocent , Josip, Ludvig i Terezije sa pratećim objektima, kao i Mostobran - Bruckenschantze na lijevoj obali Dunava , i malo otočno utvrđenje - Inselschantze .

Sredinom 18. stoljeća započela je i posljednja faza izgradnje objekata u kompleksu Tvrđave. U okviru Gornje tvrđave zidaju se glavne zgrade : Duga vojarna, Jednostavna vojarna, topovnjače ( Arsenal , kasnije nazvan Mamula ), izgrađen je vodovod, a na bastionu Ludvig i toranj s velikim satom. Objekti izgrađeni u ovom periodu su najprepoznatljivije turističko atrakcije Tvrđave.

Kula s velikim satom na bastionu Ludvig, svakako je jedna od najpoznatijih turističkih atraktivnosti Tvrđave i Novog Sada. Ovaj barokni toranj je poznat po tome što na satu velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Ovo je učinjeno kako bi ljudi, a pogotovo lađari mogli vidjeti s velike daljine koliko je sati. Sat pokreće originalni mehanizam koji se svakodnevno navija. Još jedna značajka ovog sata je i da po hladnom vremenu sat kasni, a po toplom žuri .

Topovnjača, Arsenal ili Mamula je najmonumentalnija jednospratna zgrada na Gornjoj - Petrovaradinskoj tvrđavi. U ovoj baroknoj građevini pravogaone osnove se danas nalazi Muzej Grada Novog Sada.

Duga vojarna čini prepoznatljivu siluetu Petrovaradinske tvrđave. Ona je bila ključni objekt u garnizonskom kompleksu, jer je služila za smještaj časnika i vojnika, a sadržavala je i niz radionica, intendantskih službi, konjušnica i slično. Danas se u njoj nalazi hotel, dok su u podrumskim prostorijama smješteni brojni ateljei Likovnog kruga .

Od 1768. do 1776. godine građeno je podzemlje tvrđave - lagumi, galerije i hodnici kroz četiri kata. Dužina ovih komunikacija i podzemnih prostorija iznosi nešto više od 16 kilometara. Ovaj jedinstveni sustav imao je predviđene instalacije minskih polja, kao i određene prostorije za smještaj vojske i oružja, kao i nizove puškarnica kojih je bilo oko 10.000. Također, u ovom periodu je izgrađen bunar Josipa II, i dovršen je i natkriven veliki Ratni rezervni bunar promjera 3,50 metara i dubine 60 metara. Ovaj izvanredno zanimljiv objekt , ispod kružne prostorije, pod kupolastim svodom, imao je značaj kao glavna rezerva vode za opskrbu posade .

Etapno, s kraćim i dužim prekidima, Tvrđava je građena preko 90 godina , pri čemu je korištena brojna radna snaga .

Petrovaradinsku tvrđavu su kroz njenu povijest posjećivale brojne povijesne ličnosti. Od onih koji se svojom ulogom u povijesti ističu trebalo bi spomenuti austrijskog cara Franju Josipa , prvog jugoslavenskog kralja Aleksandara Karađorđevića, vođu Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića. Još jedan posjetitelj Petrovaradinske tvrđave , u razdoblju Prvog svjetskog rata, bio i Josip Broz Tito, ali je na tvrđavi on bio u zatvoru .

Današnja tvrđava jedno je od najboljih ostvarenja europske vojne arhitekture 18. stoljeća. Vrlo je dobro očuvana i vrijedi za drugu po veličini tvrđavu u Europi. Izuzetno uspješno odigravši svoju obrambenu ulogu u prošlosti, Petrovaradinska tvrđava je danas kulturno - povijesni spomenik od prvorazrednog značaja i svojevrsna turistička atrakcija . Na tvrđavi se danas nalazi hotel i brojni kafići i restorani, a u toku ljeta ( prvi tjedan srpnja ) se na njoj događa najveći glazbeni festival u ovom dijelu Europe - EXIT. Osim ovog glazbenog festivala na Tvrđavi se odigravaju i druge manifestacije tijekom cijele godine, a neke od njih su : Baby EXIT , Kulturni vremeplov , Tuneli svjetlosti , Vinski labirint i Noć muzeja . Baby EXIT ( krajem svibnja ) je festival koji privlači djecu svih uzrasta. Na nekoliko bina se održava velika smotra plesa , igre i pjesme. Kulturni vremeplov ( u listopadu ) je godišnja manifestacija kojom se nastoji se kroz niz sastanaka i tribina poslovnim ljudima Europe promovira Srbija kao kulturna destinacija . Tuneli svjetlosti ( uoči Nove godine ) je humanitarna novogodišnja manifestacija koja se održava u lagumima Tvrđave. Vinski labirint ( u studenom ) obuhvaća degustaciju vina i promociju vinarstva Fruškogorske vinske regije. Na kraju, u okviru tradicionalne manifestacije Noć muzeja ( u svibnju ) posjetitelji imaju mogućnost obilaska Muzeja Grada Novog Sada, laguma, Opservatorije i ateljea na Tvrđavi.

Od turističkih sadržaja na Tvrđavi se ističu Muzej Grada Novog Sada, koji se nalazi u zgradi topovnjače, zatim Opservatorije i ateljei. Muzej Grada Novog Sada posjeduje značajnu kolekciju predmata iz povijesti grada i okoline, a u okviru njihove ponude je i obilazak laguma, odnosno podzemnih vojnih galerija. Osim toga u planetarij se mogu vidjeti projekcije našeg neba i čuti predavanja iz sfera astronomije. Brojni ateljei se nalaze u podrumskim prostorijama Duge vojarne. Oni su vanjski tijekom cijele godine i u njima brojni umjetnici nalaze inspiraciju za svoj ​​rad. U ovim ateljeima je moguće popričati s umjetnicima, pogledati njihova djela i čak prisustvovati stvaranju novih djela. Svi umjetnici u ateljeima su organizirani u Likovni krug koji vrlo često organizira dešavanja na samoj Tvrđavi. Od ovih ateljea svojim djelovanjem se ističe Atelje 61 koji se bavi izradom umjetničkih tapiserija, organizira radionice za sve uzraste i ima svoju stalnu izložbu otvorenu za sve posjetitelje. Osim ovoga na Tvrđavi su svoje mjesto našli i Akademija umjetnosti i Povijesni arhiv Grada Novog Sada .

Pored svega ovoga neizostavna je i šetnja Tvrđavom tjedna koje se može uživati ​​u čistom zraku, brojnim kipovima raznih umjetnika i nezaboravnom pogledu na Novi Sad, Dunav, Frušku goru, Panonsku nizinu, odnosno na sve četiri strane svijeta