FOTO  Druga večer 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

Vidi originalni članak

Druga natjecateljska večer 13. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić na Samoborskoj glazbenoj jeseni ponovno je pred publikom i prosudbenom komisijom u Galeriji Prica ponudila nastupe troje vrsnih glazbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večer je otvorio pijanist Lovre Marušić (Hrvatska) koji je za početak svog nastupa izabrao J.S. Bacha i Englesku suitu br. 3 u g-molu, BWM 808 te Sonatu za klavir u h-molu, Hob. XVI:32 Josepha Haydna. U izboru obaveznog djela domaćeg skladatelja odlučio se za Božidara Kunca i Dva nokturna, op. 32, a svoj program je zaključio izvedbama Šest glazbenih trenutaka, op. 16 Sergeja Rahmanjinova te Funerailles S. 173/7 Franza Liszta. Lovre Marušić trenutno završava petu godinu studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Ljubomira Gašparovića. Do sad je osvojio niz domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima prvu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu klavirskog koncerta na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u San Danielleu te prvu nagradu festivala Aleksandar Skrjabin u Parizu.

Violončelist Endre Ferenc Stankowsky (Mađarska) svoje je glazbeno predstavljanje počeo također Bachovom skladbom, Suitom za violončelo br. 5 u c-molu, BWV 1011, a zaključio Sonatom za violončelo solo, op. 8 Zoltana Kodalyja. Od djela hrvatskih autora izabrao je Lamento za violončelo solo Antuna Tomislava Šabana. Endre Ferenc Stankowsky studira na Sveučilištu za glazbu u Beču u razredima prof. Rudolfa Leoploda i Andree Molnar. Osvojio je velik broj nagrada na međunarodnim natjecanjima kao solist i komorni glazbenik, između ostalog i prve nagrade u Leizenu, nagradu za najboljeg mladog umjetnika Festivala Allegro Vivo, a sudjelovao je i na 15. Međunarodnom natjecanju Čajkovski prošle godine.
Natjecateljski program zaključila je sopranistica Tanja Ruždjak (Hrvatska) uz klavirsku pratnju Danijela Gašparovića. Svoj nastup počela je Franzom Schubertom: An die Musik, Auf dem Wasser zu singen, Fruhlingsglaube, Standchen iz ciklusa Schwanengesang, Du bist die Ruh, Gretchen am Spinnrade, Wasserflut iz ciklusa Winterreise, Nacht und Traume i Rastose liebe. U izboru djela domaćih autora odlučila se za Doru Pejačević: U lovu je mjesec na sunce iz ciklusa Sedam pjesama te Vjerujem, dragi iz ciklusa Četiri pjesme, a za kraj splitski skladatelj Josip Hatze i Lađa u noći, Suzi te Serenada. Tanja Ruždjak magistrirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Dunje Vejzović, a osim kao koncertna pjevačica ostvarila je i niz uloga u opernim kućama i produkcijama. Dobitnica je posebne nagrade na Vienna International Music Seminar Competition te nagrade Laureat na festivalu Allegro vivo u austrijskom Hornu.

Tko će od šestero natjecatelja zaslužiti Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, a kome će pripasti Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja saznat će se u srijedu, 28. rujna u 20 sati u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije. Uz proglašenje novonagrađenih bit će održan i koncert prošlogodišnjeg pobjednika Franje Bilića uz praizvedbu skladbe pisane za njega pa će tako biti praizvedena skladba Dalibora Bukvića Barock is not Dead, za čembalo i komorni sastav. Na večeri pobjednika tradicionalno nastupa i Cantus Ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša, a na repertoaru će, osim Bukvićevog, biti još djela Domenica Scarlattija, Louisa Couperina, Johanna Sebastiana Bacha te Ante Knešaureka.

 

NAPOMENA - izmjena satnice!
Zbog tehničko-organizacijskih razloga nastup Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića u petak, 30. rujna u Franjevačkoj crkvi u Samoboru počet će pola sata kasnije od najavljene satnice, odnosno počinje u 20:30 sati!

Vezani članci