FOTO  Druga večer 13. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić

samoborska jesen, samobor, tz samobor

Druga natjecateljska večer 13. Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić na Samoborskoj glazbenoj jeseni ponovno je pred publikom i prosudbenom komisijom u Galeriji Prica ponudila nastupe troje vrsnih glazbenika.

Večer je otvorio pijanist Lovre Marušić (Hrvatska) koji je za početak svog nastupa izabrao J.S. Bacha i Englesku suitu br. 3 u g-molu, BWM 808 te Sonatu za klavir u h-molu, Hob. XVI:32 Josepha Haydna. U izboru obaveznog djela domaćeg skladatelja odlučio se za Božidara Kunca i Dva nokturna, op. 32, a svoj program je zaključio izvedbama Šest glazbenih trenutaka, op. 16 Sergeja Rahmanjinova te Funerailles S. 173/7 Franza Liszta. Lovre Marušić trenutno završava petu godinu studija klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Ljubomira Gašparovića. Do sad je osvojio niz domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima prvu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu klavirskog koncerta na Međunarodnom festivalu mladih pijanista u San Danielleu te prvu nagradu festivala Aleksandar Skrjabin u Parizu.

Violončelist Endre Ferenc Stankowsky (Mađarska) svoje je glazbeno predstavljanje počeo također Bachovom skladbom, Suitom za violončelo br. 5 u c-molu, BWV 1011, a zaključio Sonatom za violončelo solo, op. 8 Zoltana Kodalyja. Od djela hrvatskih autora izabrao je Lamento za violončelo solo Antuna Tomislava Šabana. Endre Ferenc Stankowsky studira na Sveučilištu za glazbu u Beču u razredima prof. Rudolfa Leoploda i Andree Molnar. Osvojio je velik broj nagrada na međunarodnim natjecanjima kao solist i komorni glazbenik, između ostalog i prve nagrade u Leizenu, nagradu za najboljeg mladog umjetnika Festivala Allegro Vivo, a sudjelovao je i na 15. Međunarodnom natjecanju Čajkovski prošle godine.
Natjecateljski program zaključila je sopranistica Tanja Ruždjak (Hrvatska) uz klavirsku pratnju Danijela Gašparovića. Svoj nastup počela je Franzom Schubertom: An die Musik, Auf dem Wasser zu singen, Fruhlingsglaube, Standchen iz ciklusa Schwanengesang, Du bist die Ruh, Gretchen am Spinnrade, Wasserflut iz ciklusa Winterreise, Nacht und Traume i Rastose liebe. U izboru djela domaćih autora odlučila se za Doru Pejačević: U lovu je mjesec na sunce iz ciklusa Sedam pjesama te Vjerujem, dragi iz ciklusa Četiri pjesme, a za kraj splitski skladatelj Josip Hatze i Lađa u noći, Suzi te Serenada. Tanja Ruždjak magistrirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Dunje Vejzović, a osim kao koncertna pjevačica ostvarila je i niz uloga u opernim kućama i produkcijama. Dobitnica je posebne nagrade na Vienna International Music Seminar Competition te nagrade Laureat na festivalu Allegro vivo u austrijskom Hornu.

Tko će od šestero natjecatelja zaslužiti Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost, a kome će pripasti Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja saznat će se u srijedu, 28. rujna u 20 sati u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije. Uz proglašenje novonagrađenih bit će održan i koncert prošlogodišnjeg pobjednika Franje Bilića uz praizvedbu skladbe pisane za njega pa će tako biti praizvedena skladba Dalibora Bukvića Barock is not Dead, za čembalo i komorni sastav. Na večeri pobjednika tradicionalno nastupa i Cantus Ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša, a na repertoaru će, osim Bukvićevog, biti još djela Domenica Scarlattija, Louisa Couperina, Johanna Sebastiana Bacha te Ante Knešaureka.

 

NAPOMENA - izmjena satnice!
Zbog tehničko-organizacijskih razloga nastup Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, pijanistice Lane Genc i baritona Leona Košavića u petak, 30. rujna u Franjevačkoj crkvi u Samoboru počet će pola sata kasnije od najavljene satnice, odnosno počinje u 20:30 sati!