Ako želite preseliti u Njemačku ove stvari morate znati

Vidi originalni članak
No, život u drugoj državi daleko je od "meda i mlijeka", prvenstveno zbog činjenice da se treba prilagoditi na nove kulture, jezik, pravila ponašanja, i mnogo drugih stvari.

Planirate li živjeti u Njemačkoj, ovo su prema pisanju Business Insidera stvari koje trebate znati:
1. Učenje jezika je jako bitno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sve više Nijemaca govori engleski jezik (a nije uvijek bilo tako), još uvijek vam se može dogoditi da ćete i u najvećim gradovima naići na ljude koji govore samo njemački. Zbog toga je vrlo važno naučiti njemački jezik, a današnje brojne škole stranih jezika i on-line tečajevi itekako olakšavaju stvar.

2. Nijemci vole bicikle

Njemačka prometna infrastruktura puna je biciklističkih staza, a upravo je bicikl najpraktičnije i najjeftinije sredstvo kojim se možete koristiti kada preselite u veći grad. Osim toga, bicikliranje je zdravo!

3. Gotovina umjesto kartice

Za razliku od Hrvatske, u Njemačkoj se uglavnom plaća gotovinom. Vrlo lako se može dogoditi da u restoranu ili dućanu ne primaju kartice, stoga uvijek kod sebe imajte "prave" novčanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Elektronska glazba

Iako to mnogi smatraju stereotipom, Njemačka je čuvena po elektronskoj i tehno glazbi (DJ Bobo i dr.). Čak i u manjim klubovima takva vrsta glazbe pušta se jednom tjedno, a kad je atmosfera prava teško ćete odoljeti plesu sa jakim ritmovima.

5. Hrana

Iako mnogi misle da je Njemačka "ograničena" kobasicama i pivom, to nikako ne stoji. Njemačka je poznata po mnogim internacionalnim restoranima poput turskih, talijanskih, kineskih, meksičkih, američkih i sl.

6. Odlična gazirana pića

Njemačka nudi veliki broj kvalitetnih gaziranih pića, a tijekom ljeta naročito je osvježavajuć "Diesel" - miks cole i piva, tu je i njemački brend "Fritz Cola", a Nijemci često piju i "Spezi" - miks cole i fante.

7. Sve se reciklira

U Njemačkoj je već godinama ustaljena praksa zbrinjavanja otpada, pa se tako reciklira gotovo sve, a smeće se sortira po kategorijama - papir, staklo, itd. Nijemci su poznati po svojoj besprijekornoj disciplini.

poslovni.hr

Vezani članci