ZAHVALNA SVIMA Porodili koronavirus pozitivnu rodilju, obavili tri porođaja trudnica iz samoizolacije...

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Stanje na svim odjelima SKB Mostar polako se normalizira. No, nas je konkretno zanimalo kakvo je stanje na odjelu za ginekologiju i porodništvo, koje je za vrijeme pandemije čak moralo biti i izmješteno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaista nas raduje činjenica da se stanje normalizira, iako su mjere opreza itekako prisutne. Kontinuirano se reorganiziramo sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Uvažavajući COVID smjernice struke i higijensko-epidemiološke upute, COVID rađaonica je izmještena iz prostora Klinike i nalazi se na nultoj etaži uz prateću COVID operacijsku salu za hitni carski rez", kaže za hercegovina.info predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar, prof.dr.sc. Vajdana Tomić.

Kako se trenutno odvijaju pregledi trudnica?

"Budući epidemiološke mjere socijalnog distanciranja i dalje na snazi, ambulantni rad je organiziran na način da se izbjegne čekanje i grupiranje pacijentica u čekaonici. Stoga je obvezno dogovoriti termin pregleda u našoj poliklinici telefonski na brojeve: 036/336-175 i 036/336-176 u vremenu od 13.00 do 14.00 sati radnim danima. To sada vrijedi i za trudnice koje se šalju samo radi snimanja CTG-a.

Osim onkoloških pacijentica ili onih koje su u postupku dijagnostičke obrade, zbog sumnje na onkološko oboljenje, naloženo je da se ostale ginekološke pacijentice šalju racionalno sukladno epidemiološkim prilikama. U sklopu predoperativne obrade, obvezno je uraditi testiranje na COVID u nadležnom Domu zdravlja. To zapravo vrijedi za sve pacijentice koje se šalju za hospitalizaciju. Za hitne prijeme testiranje na COVID se obavlja po prijemu u bolnicu."

Koliko djece se rodilo u ožujku i travnju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ožujku i travnju 2020. godine imali smo ukupno 219 porođaja."

Kako se odjel nosio s pandemijom koronavirusa, kako je to sve skupa izgledalo? Sigurno je da su i porodilje, ali i osoblje bili u velikom strahu?

"U Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar smo pravodobno organizirali rad sukladno uputama nadležnih stožera. Obustavljeni su ginekološki pregledi i operacije, osim za hitne i određene onkološke slučajeve. Obustava se nije odnosila na preglede trudnica s rizičnim i patološkim trudnoćama i naravno za porođaje. Na vidnim mjestima u ambulantamai odjelima Klinike smo još 11. ožujka 2020. godine istaknuli zapovijedi o apsolutnoj zabrani posjeta i pratnje te obveznom nošenju zaštitnih maski i obveznoj dezinfekciji, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za pacijentice."

Koliko slučajeva koronavirusa kod porodilja i djece je potvrđeno?

"Potvrđen je jedan slučaj rodilje koja je bila pozitivna na COVID-19. Njezino novorođenče je bilo negativno. U COVID rađaonici koju smo izmjestili na „nultu“ etažu, uspješno smo obavili tri porođaja trudnica iz samoizolacije. U konačnici, nijedna od njih nije bila pozitivna."

Jesu li i doktori koji su ih porađali završili sa samoizolacijom i jesu li već na raspolaganju?

"Zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom rodiljom, u samoizolaciju je prema procjeni i preporuci epidemiologa, poslano ukupno 15 djelatnika Klinike, i to 3 doktora i 12 primalja. Važno je istaknuti da nitko od djelatnika koji su poslani u samoizolaciju nije bio pozitivan na COVID-19. To objašnjavamo pravodobno uvedenim i pravilno primjenjivanim higijensko-epidemiološkim mjerama."

Silom prilika zbog rodilje pozitivne na koronavirus, Klinika je privremeno bila i izmještena. Kako je to sve izgledalo?

"Po saznanju da je naša pacijentica pozitivna na COVID-19, obustavili smo prijem rodilja te smo ih upućivali u rodilište KB „Dr Safet Mujić“. S dr. Almom Humačkić-Vila, pročelnicom Odjela za ginekologiju i porodiljstvo, i njezinim timom imamo izvrsnu suradnju od ranije, što se u ovoj izvanrednoj situaciji i potvrdilo.

Nakon tri dana obustave rada i temeljite dezinfekcije i čišćenja kompletnog prostora Klinike, ponovno smo počeli s prihvatom pacijentica", ističe dr. Vajdana Tomić za hercegovina.info.

Neka posebnost koju biste željeli istaknuti?

"Uvjeti i organizacija rada koju smo imali zadnja dva mjeseca, nešto je što nitko nikada ranije nije doživio. Stoga se od srca želim zahvaliti i ovim javnim putem svim djelatnicima Klinike za ginekologiju i porodništvo koji su pokazali maksimalnu odgovornost, discipliniranost u smislu poštivanja epidemioloških mjera, predanosti poslu, fleksibilnosti te u konačnosti na jednoj ljudskoj i profesionalnoj hrabrosti. Također, vjerujemo da smo opravdali povjerenje svih naših pacijentica te da smo u danim okolnostima učinili sve da budu sigurne i adekvatno zbrinute", kazala je prof.dr.sc. Vajdana Tomić za hercegovina.info.

Vezani članci