FOTO/VIDEO  Veliki poraz na lokalnim izborima Angele Merkel

Vidi originalni članak
Pristaše njemačke nove anti-imigrantske stranke AfD (Alternativa za Njemačku) imali su sinoć razloga za slavlje - ostvarili su izuzetno dobar rezultat na lokalnim izborima, nešto što bi prije svega godinu dana bilo nezamislivo, no, izbjeglička kriza je potpuno promijenila politički diskurs u Njemačkoj.

"Borili smo se kao lavovi za svoju zemlju", rekao je jedan od lidera AfD-a, Andre Poggenburg, za vrijeme jučerašnjeg govora u gradu Magdeburg. Angelu Merkel nazvao je "najgorom kancelarkom u njemačkoj povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvarili su veliki rezultat u saveznoj pokrajini Saska-Anhalt na istoku zemlje osvojivši čak 24% glasova čime su postali druga politička sila u pokrajinskom parlamentu.

Bolje nego što su im ankete prognozirale prošli su i u pokrajini Falačko Porajnje gdje su dobili 12% glasova, a u Baden-Wuerttemberg odnijeli su 15%.
Ovo je veliki poraz za kancelarku Merkel i njenu politiku otvorenih vrata za izbjeglice. U isto vrijeme stranka AfD je preko noći postala politička sila.

Godinama već desnica jača diljem Europe, ali ne i u Njemačkoj zbog jasnih razloga vezanih uz nacističku prošlost, no, izgleda da se sada to zbog izbjegličke krize mijenja i krajnja desnica ponovno postaje prihvatljiva mnogim Nijemcima što je, dakako, uznemirujuće.

Vezani članci