UMJETNA INTELIGENCIJA U SLOVENIJI Na autocesti će unaprijed pokazivati kad će i gdje biti gužva

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Slovenske autoceste pokreću novu aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualni navigacijski sustavi će nakon unosa odredišta ponuditi korisniku nekoliko solucija uz neizostavne informacije o terminu dolaska na odredište te stanju na cestama. Slovenske autoceste (DARS) idu korak dalje i omogućuju preporuku termina putovanja temeljenu na umjetnoj inteligenciji.

Kako piše N1 Slovenia, aplikacija Andreja 2 nudi mogućnost pružanja informacija o izboru optimalnih termina za duže razdoblje. Naprimjer, ako planirate godišnji odmor za mjesec dana ova aplikacija bi vam mogla unaprijed reći koji dan, u koje vrijeme i gdje možete očekivati gužvu.

Aplikacija koristiti umjetnu inteligenciju, a nazvana je po Andreji, jednoj od zaposlenica Darsa, koja zajedno s timom obrađuje velike količine podataka i nastoji što točnije predvidjeti kada i gdje su na slovenskim cestama najveće gužve.

"Tražili smo mogućnosti poboljšanja tamo gdje tradicionalni algoritmi zakažu i više ne mogu pomoći ljudima", objasnio je voditelj prometno-informativnog centra Brane Nastran. 

Dodao je da su se usredotočili na prognoze prometa, jer je "svaka prognoza zapravo gledanje u staklenu kuglu i nikada neće biti 100 posto pouzdana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, točnost predviđanja može se povećati ako osoba koristi programe za samoučenje", rekao je Nastran.

Andreja 2 koristi sve dostupne informacije uključujući vremensku prognozu, termine špica u prometu, statističke podatke prometa za prethodne godine, raspored praznika, strukturu prometa (udio kamiona) i slično.

Pritom ne treba strahovati od ovog softvera. Nastran tako demantira mogućnost da bi Andreja 2 mogla promijeniti svjetlo na semaforu ili blokirati promet u tunelu. Naglašava kako će pomoći radnicima u planiranju kada je optimalno postaviti radni zastoj, dok će vozačima biti dodatna pomoć u automobilima. 

Naprimjer, kad biste za mjesec išli na godišnji odmor, mogli biste pogledati koji dan ima najmanje gužve na pojedinoj dionici.

Vezani članci