Suđenje u Münchenu: Perković danas izlazi prvi put pred sud

Vidi originalni članak
Pred sudom u Münchenu danas će započeti suđenje protiv Josipa Perkovića , jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca kojeg se tereti da je 1983. godine sudjelovao u pripremi ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića .

Zbog Đurekovićevog ubojstva pred njemačkim pravosuđem već je na kaznu doživotnog zatvora pravomoćno osuđen Krunoslav Prates , s kojim je Perković navodno surađivao na pripremi ubojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao motiv za Đurekovićevo ubojstvo optužnica navodi strah od svjedočenja ovog emigranta o malverzacijama Vanje Špiljaka u INA-i.

Njegovog oca Miku Špiljaka pak optužnica naziva inicijatorom Đurekovićevog ubojstva. Perkovićev odvjetnički tim, predvođen Antom Nobilom , svog klijenta branit će od ovih navoda optužnice:

»Optužuje se; da je u Luxemburgu i na drugim mjestima, na do sada nepoznate dane prije 28 srpnja 1983. godine, drugima s umišljajem pružio pomoć pri izvršenju njihovog s umišljajem počinjenog kaznenog djela ubojstva. Dana 28. srpnja 1983. godine, između 11.00 i 11.30 sati ubijen je s nekoliko hitaca, kao i udaraca po glavi, jugoslavenski državljanin Stjepan Đureković u jednoj garaži koja je korištena kao tiskara, na adresi Sauerlacher Strasse 1., u Wolfratshausenu. Identitet počinitelja, koji su svoju žrtvu vrebali u garaži, nije točno utvrđen. Kao daljnji suučesnik u ovom djelu učestvovao je i Krunoslav Prates, koji je zbog toga već pravomoćno osuđen.«

Perkovićev odvjetnik Nobilo otpužnicu kani rušiti prikazujući svjedoke nevjerodostojnim, a njihove iskaze lažnim. Također, Nobilo će pokušati dokazati i da je motiv ubojstva naveden u optužnici vrlo sporan. Optuženi Josip Perković, recimo za kraj, rođen je 17. svibnja 1945. godine u Ličkom Novom Selu, a njegovo posljednje prebivalište je na Pantovčaku 194a.

Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je diplomirao 1969. godine. Godine 1970. godine pristupio je Službi državne sigurnosti, a 1979. godine premješten je u Zagreb, gdje je radio kao voditelj SDS-ovog Odjela II, zaduženog za »neprijateljsku emigraciju«. S te pozicije, tereti ga se, počinio je predmetno kazneno djelo.

Vezani članci