Premijeri šest zemlja u Albaniji

Vidi originalni članak
Premijeri šest zemlja Balkana u četvrtak su u Tirani izrazili želju da Europa financira gospodarski razvoj njihovih zemalja i rekli da će oni na taj način moći jamčiti stabilnost regije.

"Treba nam novac za razvoj infrastrukture i zato se obraćamo Europi. Ako nam Europa ne može pomoći, to nam treba reći kako bismo sami pronašli rješenja", rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u sklopu regionalne gospodarske konferencije na kojoj sudjeluju predsjednici vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Financijskom podrškom zajedničkim projektima zemalja Balkana, kao i njihovoj integraciji u Europsku uniju, Europa financira svoju budućnost", ocijenio je albanski premijer Edi Rama.

"To bi pomoglo zemljama regije da jamče stabilan mir, a Europi da se ne nađe u situaciji sličnoj onoj u Ukrajini", rekao je Rama.

U Ukrajini traje sukob između ukrajinske vojske i proruskih separatista. Primirje, zaključeno u veljači u Minsku, uglavnom se poštuje, ali je krhko i sporadični sukobi izbijaju redovno na istoku zemlje.

"Pokušavamo svoje razmirice i sukobe pretvoriti u mostove suradnje i razvoja, što će nam pomoći da svi zajedno budemo u velikoj europskoj obitelji", rekao je kosovski premijer Isa Mustafa.

Vučić je istaknuo da je s albanskim kolegom dogovorio da od Europske komisije zatraže financiranje izgradnje autoputa koji bi povezao albansku luku Shengjin s Prištinom, Nišem i Beogradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je organiziran u Tirani dan nakon povijesnog posjeta Vučića tom gradu, prvog posjeta jednog predsjednika srbijanske vlade Albaniji.

Hina

Vezani članci