Porošenko: Krećemo u napad, osloboditi ćemo zemlju

Vidi originalni članak
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko donio je odluku kako neće biti produljenja primirja na istoku Ukrajine te je objavio nastavak i eskalaciju rata. "Napasti ćemo i osloboditi svoju zemlju", poručio je Porošenko - primirje, koje je zapravo obilježeno brojnim kršenjima s obje strane - jučer je točno u 19 sati prema lokalnom vremenu prekinuto.

Informacije s terena govore kako su krenuli znatno snažniji artiljerijski i zračni napadi ukrajinske vojske protiv pobunjenika na prostoru istočnih regija Donjeck i Lugansk. Naročito žestoko je u gradu Kramatorsk u regiji Donjeck.Mete napada su gradovi pod kontrolom pobunjenika. Američki novinar Patrick Lancaster javio se sinoć iz Kramatorska: "Granatiranje je počelo u 22:25 prema lokalnom vremenu. Nalazimo se u podrumu Hotela Kramatorsk. Prije otprilike dva sata krenuli su artiljerijski napadi na centar grada. Svaki val je trajao između 5 i 20 minuta i uslijedila su ukupno 3 vala. Nemam direktne informacije o mrtvima i ranjenima, ali bilo je toliko puno eksplozija da zaista mislim da je broj žrtava velik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porošenko je odluku donio nakon sastanka s predstavnicima ukrajinske službe za nacionalnu sigurnosti i vijećem obrane. Poručio je stanovnicima kako je "mir i dalje konačni cilj", ali su se "sredstva" u postizanju istog sada promijenila.

"Zaštita ukrajinskog teritorijalnog integriteta, sigurnosti i života civila ne zahtjeva samo obrambenu, već i ofenzivnu akciju protiv terorista-militanata. Oružane snage, Nacionalna Garda, pogranične službe i snage sigurnosti primile su naredbe", poručio je Porošenko

advance.hr

Vezani članci