Porošenko: Krećemo u napad, osloboditi ćemo zemlju

ukrajina, Rusija, sukobi, proruski separatisti, proruski separatisti, Kriza u Ukrajini, Donjeck, ukrajina, Ukrajinska Nacionalna Garda, Slaviansk, Aleksandar Turčinov, ukrajina, Petro Porošenko, proruski separatisti, ukrajina, Slovjansk, separatistički pobunjenici, Petro Porošenko
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko donio je odluku kako neće biti produljenja primirja na istoku Ukrajine te je objavio nastavak i eskalaciju rata. "Napasti ćemo i osloboditi svoju zemlju", poručio je Porošenko - primirje, koje je zapravo obilježeno brojnim kršenjima s obje strane - jučer je točno u 19 sati prema lokalnom vremenu prekinuto.

Informacije s terena govore kako su krenuli znatno snažniji artiljerijski i zračni napadi ukrajinske vojske protiv pobunjenika na prostoru istočnih regija Donjeck i Lugansk. Naročito žestoko je u gradu Kramatorsk u regiji Donjeck.Mete napada su gradovi pod kontrolom pobunjenika. Američki novinar Patrick Lancaster javio se sinoć iz Kramatorska: "Granatiranje je počelo u 22:25 prema lokalnom vremenu. Nalazimo se u podrumu Hotela Kramatorsk. Prije otprilike dva sata krenuli su artiljerijski napadi na centar grada. Svaki val je trajao između 5 i 20 minuta i uslijedila su ukupno 3 vala. Nemam direktne informacije o mrtvima i ranjenima, ali bilo je toliko puno eksplozija da zaista mislim da je broj žrtava velik".

Porošenko je odluku donio nakon sastanka s predstavnicima ukrajinske službe za nacionalnu sigurnosti i vijećem obrane. Poručio je stanovnicima kako je "mir i dalje konačni cilj", ali su se "sredstva" u postizanju istog sada promijenila.

"Zaštita ukrajinskog teritorijalnog integriteta, sigurnosti i života civila ne zahtjeva samo obrambenu, već i ofenzivnu akciju protiv terorista-militanata. Oružane snage, Nacionalna Garda, pogranične službe i snage sigurnosti primile su naredbe", poručio je Porošenko

advance.hr