IZRAEL OBJAVIO TROŠKOVE OBRANE OD IRANSKOG NAPADA Trošak presretanja dronova veći od milijardu dolara

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Izraelsko presretanje desetina iranskih raketa i dronova preko noći koštalo je Tel Aviv do pet milijardi šekela (1,35 milijardi dolara), objavili su u nedjelju izraelski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik Yedioth Ahronoth citirao je generala Ram Aminach, bivšeg financijskog savjetnika izraelskog načelnika generalštaba, koji je rekao je da su "troškovi obrane procijenjeni na između četiri i pet milijardi šekela (1,08-1,35 milijardi dolara)", naglašavajući da govori samo o presretanju.

"Jedna raketa 'Strijela' koja se koristi za presretanje iranske balističke rakete košta 3,5 milijuna dolara, dok je cijena jedne rakete 'Magic Wand' milijun dolara, pored naleta aviona koji su sudjelovali u presretanju iranskih dronova“, rekao je Aminach.

Ranije u nedjelju, izraelski list Haaretz citirao je glasnogovornika izraelske vojske Daniela Hagarija koji je rekao da je oko 350 raketa i dronova lansirano iz Irana na Izrael, od kojih je većina presretnuta.

On je potvrdio da je došlo do manjih oštećenja u zračnoj bazi Nevatim u Beershebi, dok je „99 posto prijetnji Izraelu presretnuto“.

“Presretnuto je 25 od 30 krstarećih raketa, a od više od 120 balističkih raketa, samo nekoliko njih je probilo izraelsku teritoriju i sletjelo u zračnu bazu Nevatim”, dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je „pokušaj Irana da uništi sposobnosti izraelskog ratnog zrakoplovstva propao i da baza Nevatim nastavlja sa radom“.

Rekao je da su osim lansiranja iz Irana, rakete i dronovi lansirani i sa teritorij Libanona, Iraka i Jemena.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekt u Damasku u Siriji 1. travnja. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Dok Iran tvrdio da je pogodio određene vojne ciljeve, Izrael tvrdio da su većinu napada osujetili sustavi protuzračne obrane, iako je projektil pogodio vojnu bazu u južnoj regiji.

Vezani članci