Benedikt XVI. irskim biskupima: Ne smijete više dopustiti pedofiliju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Odgovorni za gnusne zločine seksualnog zlostavljanja djece moraju biti izvedeni pred sud i nedvojbeno kažnjeni, a žrtve svećenika pedofila ne smiju biti zaboravljene, piše u pastoralnom pismu pape Benedikta XVI. svim irskim katolicima. Njime izražava zgražanje i duboko žaljenje zbog seksualnog zlostavljanja djece koje su činili neki predstavnici Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo na 15 stranica, koje je objavljeno i koje će se čitati u irskim crkvama, papa je potpisao 19. ožujka, na Josipovo, svoj imendan i blagdan očeva. Benedikt XVI. izražava zaprepaštenje i načinom na koji su se irski biskupi sučelili s problemom svećenika pedofila te poručuje da je u molitvama uz cijelu irsku katoličku zajednicu u ovom “vremenu punom gorčine” te poziva na obnovu i ozdravljenje.

 

Papa analizira što je prouzročilo pedofiliju među svećenicima. Jedan od razloga jest “nedovoljno moralno i duhovno obrazovanje u sjemeništima” te papa kritizira one koji, “zabrinuti za dobro ime Crkve i izbjegavanje skandala”, nisu primijenili na svećenike pedofile kanonske kazne koje su bile na snazi. Papa poziva irske biskupe neka utvrde istinu o onome što se dogodilo u povijesti te da poduzmu sve mjere kako bi se izbjeglo ponavljanje takvih zločina u budućnosti. “Treba jamčiti to da će se načela pravde potpuno poštovati i, prije svega, treba djelovati kako bi ozdravile žrtve i svi koji su pogođeni tim golemim zločinima”, poručuje papa.

 

U pismu irskim katolicima papa podsjeća kako je reagirao na slučajeve pedofilije u Crkvi, kako se susreo sa žrtvama i kako će se s njima i ubuduće sastajati te da je u veljači 2010. u Rim pozvao irske biskupe kako bi s njima razmotrio mjere za suzbijanje problema. Papa priznaje da u mnogim slučajevima nitko nije htio slušati one koji su imali hrabrosti prijaviti svećenike pedofile te je svjestan toga kako su se osjećali oni koji su boravili u sjemeništima kada su shvatili da ne mogu pobjeći od patnja kojima su podvrgnuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjestan kako je mnogim žrtvama teško da oproste i pomire se s Crkvom, papa poziva žrtve da traže u Crkvi mogućnost pomirenja ponovnim otkrivanjem beskonačne Kristove ljubavi za svakoga od njih.

 

Obraćajući se irskim biskupima, papa naglašava da su počinili teške pogreške i izgubili vjerodostojnost. Stoga predlaže posebne korake za obnovu Crkve u Irskoj. Od svih traži da se pokaju svakog petka idućih godinu dana. Poziva ih na česte sakramente pomirenja i euharistijsko obožavanje. Najavio je svoj posjet Irskoj i druge korake u Irskoj crkvi u koje će biti uključena i rimska kurija.

 

U Irskoj je 320 žrtava svećenika pedofila i prijavljeno je 46 svećenika.

vecernji.hr

Vezani članci