17 sudaca nakon 15 godina donosi presudu u tužbi za genocid

Vidi originalni članak
...bilo je razdoblja kad se činilo da se tužba pred Međunarodnim sudom pravde bavi nečim dalekim iz prošlosti, ne toliko više bitnim za međunarodnu politiku i javnost.

No danas nije tako jer dok suci u Haagu budu čitali presudu o tome je li bilo genocida u Domovinskom ratu i je li skrivena ruka Beograda odgovorna za planiranje i provođenje tog eventualnog genocida, sličan rat ponovno se vodi na području Europe, u Ukrajini, gdje mnogi u zločinima vide skrivenu ruku Moskve, a ugledni međunarodni mediji poput Guardiana ovih dana objavljuju komentare poput onoga u kome povjesničar Timothy Garton Ash zaključuje: "Vladimir Putin je Slobodan Milošević bivšeg SSSR-a: jednako zao, samo veći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nikakve sporedne činjenice osim onih iz spora ne utječu na suce i iako ICJ nikad nije osudio neku državu za genocid, nesporno je da u ovakvom međunarodnom i političkom kontekstu danas u 10 sati 17 sudaca (dva su ad hoc suci Hrvatske i Srbije)Međunarodnog suda pravde u Haagu počinju čitati presudu o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid u Domovinskom ratu 1991.-1995. te protutužbi Srbije protiv Hrvatske u kojoj se tvrdi da je genocid počinjen nad hrvatskim Srbima u Oluji.

Dan uoči presude ni iz hrvatskog ni iz srpskog pravnog tima nisu se mogle čuti nikakve prognoze jer bi sve bile čista nagađanja, a ozbiljni pravnici u oba tima ne žele se baviti nagađanjima. Može se samo pretpostaviti da će presuda biti donesena većinom glasova sudaca, a ne jednoglasno te da će biti izdvojenih mišljenja pojedinih sudaca koji su o nekim detaljima iz tužbe zaključivali drukčije od većine ostalih sudaca.

VECERNJI LIST

Vezani članci