STREPTOKOK U HERCEGOVINI Neuobičajen broj streptokoknih angina, četiri osobe na bolničkom liječenju

I. Ćubela/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Ambulante u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme pune su pacijenata. Gripa i prehlada nisu ništa neočekivano, no brojni pacijenti imaju streptokokne infekcije koje su se u velikom broju pojavile nakon četiri godine zatišja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akutna upala grla (tonzilitis, faringitis) najčešća je streptokokna infekcija. Njezini simptomi su izrazito povišene tjelesne temperature, intenzivna grlobolja, otežano gutanje te povećani i bolni limfni čvorovi vrata. Kod djece je često povraćanje, mučnina te bol u trbuhu.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji upravo najviše pacijenata problem je imalo sa streptokoknom anginom.

"U siječnju ove godine imali smo ukupno 53 prijave streptokokne angine, 45 u Mostaru i 8 u Jablanici što je svakako neuobičajen broj, dok u veljači još nemamo ni jednu prijavu", kažu za Hercegovina.info iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ima i pacijenata koji se liječe bolnički.

"Trenutno su četiri pacijenta hospitalizirana zbog komplikacija prouzročenim streptokoknom anginom, i to u Kantonalnoj bolnici "dr Safet Mujić" u Mostaru. Radi se o dva muškarca i dvije žene mlađe životne dobi, te su svi stabilni. Ova bolest inače više pogađa mlađu populaciju", rekli su nam iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o Županiji Zapadnohercegovačkoj u tamošnjem Zavodu za javno zdravstvo nemaju informacijama o brojkama. Kako su rekli ta Hercegovina.info liječnici iz županijskih domova zdravlja nisu prijavljivali i vršili evidenciju kada je riječ o ovoj zaraznoj infekciji, no dodali su kako oboljelih sigurno ima.

Uz streptokoknu anginu, najčešće se streptokokne infekcije su šarlah, upala srednjeg uha i upala pluća, a ova bolest se prenosi kapljičnim putem ili izravnim kontaktom s oboljelom osobom.

Vezani članci