Fra Mario Knezović: Politika je postala biznis

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

"Stvorio se mentalni sklop kako oni na vlasti mogu činiti što hoće, kako su moćni, kako ih se treba plašiti, kako oni određuju sudbinu pojedinaca i kolektiva. To ne smije biti tako, jer u demokratskom poretku, narod ili bolje rečeno biračko tijelo, zapravo vladaju", rekao je fra Mario Knezović za "Oslobođenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra kako je politika danas "doslovno za mnoge postala biznis", a mnogi političari stvar političkog tržišta i grupiranja po interesnim, a sve manje ideološkim motivima.

Fra Mario Knezović se osvrnuo i na stanje među strankama s hrvatskim predznakom u BiH. Tvrdi kako sve stranke s hrvatskim predznakom imaju gotovo identične programe i više se ideološki gotovo ne razlikuju.

"Veliki je problem i taj što nije proveden zakon o lustraciji, koji je proveden u gotovo svim postkomunističkim zemljama, pa u vodstvu tih stranaka imamo ljude bivšeg sustava, koji ne razumiju stil demokratskog vladanja i ne osjećaju bilo svog naroda, nego ga ušutkuju kratkim i povremenim predstavama u stilu one kruha i igara, koje se uglavnom odvijaju uoči izbora", kaže fra Mario Knezović.

On je naveo i kako je nedavno u propovijedi u Posušju rekao kako "mnoge stranke idu na izbore da, kad osvoje vlast, namire svoje kadrove bez obzira na zasluge, kvalitet ili kvalifikacije".

"To je u većini slučajeva postao uvriježeni stil ponašanja i vladanja koji je neodrživ. Cilj dolaska na vlast nije pitanje što stvarno možemo učiniti za zajednicu, nego što ću ja imati od svega toga", rekao je uz ostalo u intervjuu za "Oslobođenje" fra Mario Knezović.

Vezani članci