BISKUP PETAR Možemo li sanjati da će se “slučajevi” i “fenomeni” pretvoriti u odgovornu stvarnost i mogućnost življenja Božje ljubavi

K. Perić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Novi mostarsko-duvanski biskup Petar Palić danas je ustoličen u Mostaru. Pred mnoštvom biskupa, svećenika, redovnica i redovnika, pa i vjernika koji su se zbili u hladu okolo katedrale Marije Majke Crkve izrekao je trinaestominutnu propovijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni dio uslijedio je na samom kraju, gdje se vidi da je novi biskup dobro upoznat gdje dolazi i što ga čeka, a što se može razaznati iz njegovih prvih riječi na temu hercegovačkog slučaja i međugorskog fenomena:

Na početku svoje službe pastira Hercegovačkih biskupija želim poput Jakova sanjati. Smijemo li se i možemo li se svi usuditi sanjati, pa i to da će se jednom situacija „slučaja“ i „fenomena“ pretvoriti u odgovornu stvarnost i novu mogućnost življenja Božje ljubavi i novi „kairos“ izgradnje Kristova kraljevstva?

Želim poput Jakova sanjati Bosnu i Hercegovinu kao zemlju, koja ujedinjuje, a ne dijeli, i u njoj ove naše biskupije koje imaju svoju bremenitu, ali ponosnu povijest. Želim sanjati zemlju, u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakoga čovjeka. Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji, u kojoj ne vlada pravo jačega, nego uzajamno poštovanje i razumijevanje.

 Ove moje riječi ne znače da i ja, poput Jakova koji snivajući na trenutak želi pobjeći od stvarnosti, tonem u san i zatvaram oči pred društvenom stvarnošću u kojoj živimo i pred stvarnošću ove naše Crkve u Hercegovini i izazovima koji me očekuju. Kao što ni Krist nije zatvarao oči i bježao pred stvarnošću križa, i ja danas, na blagdan Uzvišenja svetoga Križa, pred vama i u zajedništvu sa svima vama ispovijedam vjeru da je jedino po Kristovu križu ljudskom rodu darovano spasenje, da je u križu i naša proslava, uskrsnuće, konačna pobjeda nad grijehom i zlom. Stoga, ne uznosi me „Hosana“ danas, niti dršćem pred onim „Raspni ga“ sutra, sve dok živim za Krista, umrlog i uskrsnulog, i dok na njegovu riječ bacam mreže i činim ono protiv čega se goli ljudski razum buni.

Da! Spremni smo, Gospodine, bacati svoje mreže, unatoč podjelama, umoru, nemoći i razočaranosti i samo zato jer nam Ti to zapovijedaš!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želimo, Gospodine, bacati svoje mreže, ne kako bismo drugoga zarobili i ograničili mu slobodu, nego kako bismo ga pozvali u Tvoje zajedništvo, u kojemu nam dopuštaš da budemo bolji ljudi.

I sigurni smo, mreže se neće raskinuti, jer si Ti s nama, u euharistiji i zajedništvu koje živimo jučer, danas i sve do svršetka svijeta.

Uzdajući se u moćni zagovor Blažene Djevice Marije, Tvoje Majke i Majke Crkve, riječima Petra apostola i mi odgovaramo:

Na Tvoju riječ, Gospodine! Danas i u vijeke vjekova. Amen!, zaključio je propovijed mons. dr. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup - apostolski administrator Trebinjsko-mrkanski.

Vijest o imenovanju mons. Petra Palića biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim objavljena je u podne 11. srpnja 2020. Prethodno je biskup Ratko 2. veljače 2019. Svetom Ocu na raspolaganje stavio svoj mandat zbog navršene kanonske dobi. 28 godina je bio biskup u Mostaru, a zaređen je u Neumu na današnji dan, tj. blagdan Uzvišenja sv. Križa 1992 godine.

Vezani članci