ZOVKO Izlaskom iz EU-a UK gubi sve pogodnosti države članice

Fena
Vidi originalni članak

U povodu Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, što je posljednji korak Brexita, a koji je Europski parlament usvojio 29. siječnja, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko osvrnula se na budući odnos između Ujedinjene Kraljevine i EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene je ovo tužan događaj i osobno bi mi bilo puno draže da su naši britanski prijatelji odlučili ostati u obitelji. Međutim, pozitivna strana je da više od 3,5 godine od referenduma o Brexitu sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjene Kraljevine," kazala je zastupnica Zovko.

Po njezinim riječima, Ujedinjena Kraljevina više nije član EU-a i nema pravo glasa u donošenju odluka, no u prijelaznom razdoblju, čije trajanje je planirano do kraja ove godine i dalje je obvezna se pridržavati europskih propisa, priopćeno je ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

"U prijelaznom će razdoblju mnogo stvari ostati nepromijenjeno. Ujedinjena Kraljevina ostaje član jedinstvenog europskog tržišta i Carinske unije, i dalje će primjenjivati presude Europskog suda, a putovanje u Kraljevinu neće biti otežano nikakvim restrikcijama," istaknula je Zovko.

Zastupnica je naglasila kako će EU i Ujedinjeno Kraljevina iskoristiti prijelazno razdoblje za definiranje pojedinosti vezanih za njihov odnos u budućnosti, kao i za pripremanje Ujedinjene Kraljevine za željenu razinu neovisnosti od Unije.

"Premijer Ujedinjene Kraljevine želi da se trgovinski sporazum s EU-om zaključi u roku kraćem od jedne godine. No, to ipak neće biti nimalo lagan zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pored velikog broja internih europskih propisa, EU ima više od 750 bilateralnih sporazuma zaključenih s regijama iz cijelog svijeta. Ako se dvije strane ne usuglase drugačije, Ujedinjena će Kraljevina izgubiti sve pogodnosti i svu pravnu sigurnost koju ovi sporazumi podrazumijevaju, te će morati sami iznova pregovarati," rekla je Zovko, dodajući kako je EU spremna na pregovore, ali u tim će pregovorima dosljedno štiti i svoje interese.

Istaknula je kako Unija želi imati Ujedinjenu Kraljevinu za snažnog partnera, no izlaskom iz EU-a, UK gubi sve pogodnosti države članice.

"S obzirom na složenost zadatka koji je pred nama, vrlo je vjerojatno da će pregovori o trgovinskom sporazumu biti puno kompliciraniji od sporazuma o Brexitu, te nas ne bi trebalo iznenaditi ako se prijelazno razdoblje produži," mišljenja je Zovko.

Sada, kada Ujedinjena Kraljevina više nije član Unije, odnosi između Kraljevine i EU-a bit će rješavani na Odboru za vanjske poslove (AFET) kazala je Zovko, te dodala kako će ona kao zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u uvijek biti otvorena za rad s Ujedinjenom Kraljevinom na konstruktivnoj i pozitivnoj budućnosti.

"Imamo toliko toga zajedničkog - povijest, kulturu i vrijednosti, kao i članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama, a ako u nešto možemo biti sigurni, to je da EU želi imati najbolje moguće odnose sa svojom sada već bivšom članicom," zaključila je zastupnica Zovko, navodi se u priopćenju.

Vezani članci