ZOVKO Izlaskom iz EU-a UK gubi sve pogodnosti države članice

Željana Zovko, Europski parlament u Briselu, BREXIT
PR

U povodu Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, što je posljednji korak Brexita, a koji je Europski parlament usvojio 29. siječnja, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko osvrnula se na budući odnos između Ujedinjene Kraljevine i EU-a.

"Za mene je ovo tužan događaj i osobno bi mi bilo puno draže da su naši britanski prijatelji odlučili ostati u obitelji. Međutim, pozitivna strana je da više od 3,5 godine od referenduma o Brexitu sada jasnije vidimo budućnost Ujedinjene Kraljevine," kazala je zastupnica Zovko.

Po njezinim riječima, Ujedinjena Kraljevina više nije član EU-a i nema pravo glasa u donošenju odluka, no u prijelaznom razdoblju, čije trajanje je planirano do kraja ove godine i dalje je obvezna se pridržavati europskih propisa, priopćeno je ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

"U prijelaznom će razdoblju mnogo stvari ostati nepromijenjeno. Ujedinjena Kraljevina ostaje član jedinstvenog europskog tržišta i Carinske unije, i dalje će primjenjivati presude Europskog suda, a putovanje u Kraljevinu neće biti otežano nikakvim restrikcijama," istaknula je Zovko.

Zastupnica je naglasila kako će EU i Ujedinjeno Kraljevina iskoristiti prijelazno razdoblje za definiranje pojedinosti vezanih za njihov odnos u budućnosti, kao i za pripremanje Ujedinjene Kraljevine za željenu razinu neovisnosti od Unije.

"Premijer Ujedinjene Kraljevine želi da se trgovinski sporazum s EU-om zaključi u roku kraćem od jedne godine. No, to ipak neće biti nimalo lagan zadatak.

Pored velikog broja internih europskih propisa, EU ima više od 750 bilateralnih sporazuma zaključenih s regijama iz cijelog svijeta. Ako se dvije strane ne usuglase drugačije, Ujedinjena će Kraljevina izgubiti sve pogodnosti i svu pravnu sigurnost koju ovi sporazumi podrazumijevaju, te će morati sami iznova pregovarati," rekla je Zovko, dodajući kako je EU spremna na pregovore, ali u tim će pregovorima dosljedno štiti i svoje interese.

Istaknula je kako Unija želi imati Ujedinjenu Kraljevinu za snažnog partnera, no izlaskom iz EU-a, UK gubi sve pogodnosti države članice.

"S obzirom na složenost zadatka koji je pred nama, vrlo je vjerojatno da će pregovori o trgovinskom sporazumu biti puno kompliciraniji od sporazuma o Brexitu, te nas ne bi trebalo iznenaditi ako se prijelazno razdoblje produži," mišljenja je Zovko.

Sada, kada Ujedinjena Kraljevina više nije član Unije, odnosi između Kraljevine i EU-a bit će rješavani na Odboru za vanjske poslove (AFET) kazala je Zovko, te dodala kako će ona kao zamjenica koordinatora EPP-a u AFET-u uvijek biti otvorena za rad s Ujedinjenom Kraljevinom na konstruktivnoj i pozitivnoj budućnosti.

"Imamo toliko toga zajedničkog - povijest, kulturu i vrijednosti, kao i članstvo u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama, a ako u nešto možemo biti sigurni, to je da EU želi imati najbolje moguće odnose sa svojom sada već bivšom članicom," zaključila je zastupnica Zovko, navodi se u priopćenju.