SDP nastoji formirati federalnu vlast bez oba HDZ-a

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
S druge strane, u „većem entitetu", još uvijek se ne nazire neka buduća koalicija. Doduše, koalicija i suradnja SDP-a i SDA je već načelno dogovorena. Ipak, za formiranje vlasti u Federaciji BiH neophodno je formiranje županijskih skupština i delegiranja predstavnika u Dom naroda sa županijskog nivoa.

Socijaldemokratska partija BiH ovih dana, nakon pregovora sa svim strankama osim HDZ-a i SNSD-a, nastoji istisnuti i HDZ BiH i HDZ 1990, koji sada nastupaju jedinstveno, te formirati neku novu alijansu, koja bi uključivala DNZ, Narodnu stranku Radom za boljitak, HSP Đapić - dr. Jurišić i, naravno, SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa Lijanovićima je dogovor, prema pisanju „Slobodne Bosne" i „Dnevnog avaza" već utvrđen, jedino Zvonko Jurišić iz HSP-a oklijeva u konačnoj odluci. Ipak, kako piše „Bosna", sve su prilike da će najvažniju ulogu u cijeloj matematici koaliranja imati kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić-Jelenković iz DNZ-a, koja će najvjerovatnije biti delegat Doma naroda FBiH iz reda hrvatskog naroda.

Da bi se formirala vlast u Federaciji BiH neophodno je da Dom naroda imenuje predsjednika i potpredsjednike FBiH, a predsjednik predlaže novog premijera. Opet, da bi Dom naroda izabrao predsjednika, neophodno je ne samo postići prostu nego i etničku većinu.

SDP tako nastoji pridobiti šest delegata iz reda hrvatskog naroda, koliko će biti dovoljno u drugom krugu glasanja za izbor predsjednika FBiH, jer je očito da SDP u prvom krugu neće imati natpolovičnu većinu unutar svakog kluba naroda.

Pored svojih pet zastupnika, SDP je u potrazi za šestim, kojeg vide najprije u HSP-ovom delegatu, što nije pouzdana opcija, i u Elviri Abdić-Jelenković, koja će se vjerovatno prikloniti SDP-u jer su DNZ i SDP već postigli načelni sporazum.

Formiranje federalne vlasti bez oba HDZ-a, nakon izbora Komšića za člana Predsjedništva i izvjesne kandidature Lagumdžije za mandatara Vijeća ministara, zasigurno će otvoriti veći manevarski prostor Čoviću i Ljubiću za priču o trećem entitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

radiosarajevo.ba

Vezani članci