SDP nastoji formirati federalnu vlast bez oba HDZ-a

SDP, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, izbori, koalicija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, MMF, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić političar, SDP BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, SDP BIH, Turska, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Brčko, Slavo Kukić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Valentin Inzko, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, međunarodna zajednica, BIH, Zlatko Lagumdžija, Vijeće ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, kongres, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Bošnjaci, Senad Avdić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Vuk Jeremić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Sejdić i Finci, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, branitelj, Koordinacija braniteljskih u
S druge strane, u „većem entitetu", još uvijek se ne nazire neka buduća koalicija. Doduše, koalicija i suradnja SDP-a i SDA je već načelno dogovorena. Ipak, za formiranje vlasti u Federaciji BiH neophodno je formiranje županijskih skupština i delegiranja predstavnika u Dom naroda sa županijskog nivoa.

Socijaldemokratska partija BiH ovih dana, nakon pregovora sa svim strankama osim HDZ-a i SNSD-a, nastoji istisnuti i HDZ BiH i HDZ 1990, koji sada nastupaju jedinstveno, te formirati neku novu alijansu, koja bi uključivala DNZ, Narodnu stranku Radom za boljitak, HSP Đapić - dr. Jurišić i, naravno, SDA.

Sa Lijanovićima je dogovor, prema pisanju „Slobodne Bosne" i „Dnevnog avaza" već utvrđen, jedino Zvonko Jurišić iz HSP-a oklijeva u konačnoj odluci. Ipak, kako piše „Bosna", sve su prilike da će najvažniju ulogu u cijeloj matematici koaliranja imati kćerka Fikreta Abdića, Elvira Abdić-Jelenković iz DNZ-a, koja će najvjerovatnije biti delegat Doma naroda FBiH iz reda hrvatskog naroda.

Da bi se formirala vlast u Federaciji BiH neophodno je da Dom naroda imenuje predsjednika i potpredsjednike FBiH, a predsjednik predlaže novog premijera. Opet, da bi Dom naroda izabrao predsjednika, neophodno je ne samo postići prostu nego i etničku većinu.

SDP tako nastoji pridobiti šest delegata iz reda hrvatskog naroda, koliko će biti dovoljno u drugom krugu glasanja za izbor predsjednika FBiH, jer je očito da SDP u prvom krugu neće imati natpolovičnu većinu unutar svakog kluba naroda.

Pored svojih pet zastupnika, SDP je u potrazi za šestim, kojeg vide najprije u HSP-ovom delegatu, što nije pouzdana opcija, i u Elviri Abdić-Jelenković, koja će se vjerovatno prikloniti SDP-u jer su DNZ i SDP već postigli načelni sporazum.

Formiranje federalne vlasti bez oba HDZ-a, nakon izbora Komšića za člana Predsjedništva i izvjesne kandidature Lagumdžije za mandatara Vijeća ministara, zasigurno će otvoriti veći manevarski prostor Čoviću i Ljubiću za priču o trećem entitetu.

radiosarajevo.ba