Od koaliranja najviše profitirali HNS i HSP AS

Vidi originalni članak
Najveći uspjeh polučio je HSP dr. Ante Starčević. Naime, iako su mnogi vjerovali da će ta stranka nestati s političke scene nakon što ju je napustila bivša predsjednica Ruža Tomašić, zahvaljujući koalicijskom sporazumu s HDZ-om, ova je stranka na izborima osvojila čak tri saborska mandata.

Uspjeh HSP-a AS

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je novi predsjednik Ivan Tepeš, uz brojne prelaske pripadnika drugih stranaka u njegovu, uspio dobiti i saborski Klub, što je značajan uspjeh u odnosu na jednog zastupnika kojeg je ta stranka imala u prošlom sazivu. Zahvaljujući koaliciji sa SDP-om uspjeh je polučio i HNS. Nakon što je iz njega izbačen bivši šef Radimir Čačić, a slijedio ga je i dio članova, mnogi su sumnjali u uspjeh HNS-a na ovim izborima, no ta stranka osvojila je ukupno deset mandata.

Ipak, ako taj broj usporedimo s 2011., onda moramo naglasiti da su sada ostali bez pet mandata. Godine 2011. HNS je u Sabor ušao sa 15 zastupnika, a završio sa 12 jer su Natalija Martinčević, Petar Baranović i Vesna Sabolić prešli u novu stranku Radimira Čačića. Laburisti vjerojatno ne bi ni postojali da nije bilo koalicije sa SDP-om pa mogu biti zadovoljni s tri osvojena mandata, iako je to upola manje od 2011. kada su na izbore izlazili samostalno. HSS je ostao na jednom mandatu kao i u prošlom sazivu.

HSLS opet u Saboru

HSLS u prošlom mandatu ni nije bio u Saboru, ali je zahvaljujući HDZ-u sada osvojio dva mandata te ponovno postao parlamentarna stranka, iako su ih mnogi zvali političkim mrtvacima. Dva mandata ima i HSU, koji je u prošlom sazivu imao četiri zastupnika. U Sabor su ušli i Ladislav Ilčić iz Hrasta, Milivoj Špika iz BUZ-a te Goran Dodig iz HDS-a.

Vecernji list

Vezani članci