Nema ništa pogrešno u traženju trećeg entiteta

Vidi originalni članak

... redizajnu BiH koji bi imao potencijala voditi do međusobnog priznanja i pomirenja, te racionalizacije državne uprave. Na taj je način Međunarodna krizna skupina (ICG), koju se doživljava i kao neformalnoga glasnogovornika State Departmenta, okončala svoj završni, specijalni, izvještaj o BiH, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teritorijalni model

Analitičari iz ICG-a kao mogući put izlaza iz sadašnjeg pravno-političkog kaosa krenuli s oživljavanjem ideja na tragu Prudskog sporazuma koji su svojedobno potpisali predstavnici tri naroda, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SNSD-a Milorad Dodik i SDA Sulejman Tihić.

Ovaj sporazum je predstavljao ‘primamljivu skicu novog ustavnog dizajna', ističu i ICG-u i dodaju da je konačni dogovor uništila žestoka oporbena ofenziva stranaka iz Sarajeva koja je podigla prašinu samo zbog spomena novog teritorijalnog ustroja s četiri jedinice.

Nazivajući taj sporazum velikim napretkom naprijed u odnosu na status quo, ICG navodi da bi oprezniji pristup mogao biti ponovno aktualan. Prijedlog o tri entiteta ima samo političke protivnike među bošnjačkim strankama, a svi drugi elementi idu mu u prilog. ICG, inače, ključnom ulogom u razbijanju gordijskog čvora vide ulogu Bošnjaka.

"Ne postoji ništa samo po sebi pogrešno s hrvatskim entitetom. To bi riješilo mnoge probleme: Ne bi bilo dodatne potrebe za županijama, kao i odnosima između države i entiteta, te između entiteta i općina, koji bi mogli biti dosljedni u cijeloj Bosni i Hercegovini", ističe ICG u svom izvještaju. Kao moguću ulogu smanjivanja napetosti oko ove inicijative se navodi uspostava i četvrtog entiteta od Sarajeva, kako bi se izbjeglo političko prokletstvo ‘trećeg'. Granice toga entiteta ICG vidi na području sadašnje Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Treći put u mogućoj unutarnjoj dekonstrukciji sadašnje BiH i stvaranje učinkovite države je tzv. inicijativa nacionalnih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalni identiteti

To bi podrazumijevalo rješenje na tragu belgijskog modela, gdje bi se uvažila jezična raznolikost za strukturiranje političkih prava i zaštitu nacionalnih identiteta. Gornji Dom naroda bi se punio po toj formuli iz lokalnih sredina. Raspuštanje FBiH kao entiteta i ostanak županija ideja je stara desetak godina i mogla bi biti uvod u stvaranje države županija. Federalna, ali liberalna BiH je prijedlog koji počiva na ukidanju županija i entiteta, ali za snažnu zaštitu prava građana, naroda i manjina.

Foto: Večernji list

Vezani članci