Treći entitet pomogao bi stabilnosti BiH, možda me SNSD kandidira za člana Predsjedništva BiH

milorad dodik
... pomoglo stabilnosti BiH. Kazao je kako se prerano počelo pričati o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, ali je dodao kako vjeruje da se stvari kreću upravo ka tome.

Gostujući u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji, Dodik je ponovio kako će o njegovoj kandidaturi odlučiti organi SNSD-a i da njihovu odluku neće moći odbiti. Također, naglasio je kako je siguran u pobjedu svoje stranke na svim razinama.

"Dva puta sam imao mandat na mjestu predsjednika RS i po Ustavu se ne mogu ponovo kandidirati. Uobičajeno je da se predsjednik ovako moćne stranke kandidira na jednu od tih pojedinačnih funkcija kako bi povukao stranku ka vrhu. Moja kandidatura će se razmatrati, ali to je još daleko, mada ne bježim od toga. Mnogi u mojoj stranci misle da je to izvjesno i vjerujem da se stvari kreću ka tome", rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH Dodik je rekao da će jedna od prvih tema sjednica biti poštivanje Ustava BiH. Naglasio je kako neće dozvoliti zloporabu Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH koje treba biti pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Kazao je kako će njegov ured biti u Istočnom Sarajevu i Banja Luci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH mogao nazočiti putem videolinka.

Naglasio je kako je dosta povjesti jer u današnje vrijeme postoji dosta problema koje treba rješavati, ponovivši problem Suda i Tužiteljstva BiH, SIPA-e i OSA-e za koju je rekao da je izmakla kontroli.

Naglasio je i kako Srbi ne žele živjeti u nametnutoj BiH, već u onoj koja je u skladu s Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH.

"Ja sam za BiH koja je dejtonska i ustavna, a za sve drugo mora postojati dogovor. Da se mene pitalo sastav Vijeća ministara BiH ne bi bio izabran", rekao je Dodik.

Kada su u pitanju promjene Ustava Republike Srpske kazao je da je SNSD napravio prijedlog i da će tražiti konsenzus svih srpskih političkih stranka, te razgovarati s predstavnicima Bošnjaka i Hrvata u RS. Vijeće Europe je tražio da se izbriše stavka o smrtnoj kaznu, definiranje glavnog grada i funkcija određenih institucija.

Za referendum je rekao da je to već legitimni instrument u RS, te da mu je žao što nisu imali opći konsenzus o njemu, ali da otcijepljenje RS nije na dnevnom redu niti jednog organa u RS. Poručio je kako neće biti nikakvih ratnih sukoba i da ljudi trebaju sjediti mirno.

"Naši politički ciljevi nisu vezani za bilo kakav sukob i mislimo da je bilo kakvo pozivanje na rat nerazumno", kazao je./HMS/