Ljubić: Stranke okupljene oko SDP i SDA žele eliminirati hrvatsku političku volju

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ljubić je lokalnom radiju u Livnu rekao da je stav većinskog hrvatskog bloka, koji predstavljaju dva HDZ-a, da vlast mora uključivati većinski izborni legitimitet hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

Lider HDZ-a 1990 je poručio da dva HDZ-a očekuju da "stranke iz Sarajeva" to priznaju, a kada se to dogodi, kako je rekao, onda je moguće vrlo brzo pristupiti formiranju vlasti u BiH, FBiH , te u županijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubić je upozorio da su Hrvati u BiH - od Washingtonskog i Dejtonskog sporazuma do amandmana na Ustav koje je 2001. godine nametnuo visoki predstavnik Volfgang Petrich - stalno gubili dio po dio svog subjektiviteta i konstitutivnosti, što je dovelo do toga da nisu ravnopravni s druga dva naroda.

"Stav HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH jeste da istrajemo na principima koje branimo, a to je jednaka ustavno-pravna pozicija hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda. Naš cilj je da BiH razvijamo u toleranciji s onima s kojima je dijelimo, u prvom redu s predstavnicima Srba i Bošnjaka - da bi zajednička država bila stabilna, funkcionalna i prosperitetna za sve njene narode i građane", rekao je Ljubić.

Srna

Vezani članci