Lagumdžija bi pravio "tehničku većinu" na razini BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
"Ovu izjavu baziram na nekim razgovorima s ljudima koji su očigledno spremni sudjelovati u tome", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.

On je rekao da je SDP BiH spreman "već sutra" otvoriti razgovore o formiranju Vijeća ministara BiH, te je naglasio da postoji nekoliko načina da se to uradi i da će SDP sudjelovati "samo u onome što će dati rezultat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi najfunkcionalnije bilo da se naprave dvije entitetske parlamentarne većine koje će napraviti tehničku većinu za Vijeće ministara BiH. Jasno je o kome se radi. To su četiri 'stranke platforme' i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Te dvije entitetske većine imaju 26 zastupnika, od 42 u Zastupničkom domu, a u Domu naroda, koliko je meni poznato, imaju deset od 15 izaslanika", rekao je Lagumdžija.

Također, istaknuo je spremnost SDP-a da u parlamentarnu većinu budu uključeni i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990.
Lagumdžija je, međutim, naglasio da SDP nije spreman na "koaliciju 2+2+2", koja podrazumijeva po dvije srpske, hrvatske i bošnjačke stranke i u kojoj se SDP tretira kao isključivo bošnjačka stranka.

"Ukoliko to mogu bez nas da urade, mi ćemo biti oporba", rekao je Lagumdžija.

(Onasa)

Vezani članci