Lagumdžija bi pravio "tehničku većinu" na razini BiH

"Ovu izjavu baziram na nekim razgovorima s ljudima koji su očigledno spremni sudjelovati u tome", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.

On je rekao da je SDP BiH spreman "već sutra" otvoriti razgovore o formiranju Vijeća ministara BiH, te je naglasio da postoji nekoliko načina da se to uradi i da će SDP sudjelovati "samo u onome što će dati rezultat".

"Mislim da bi najfunkcionalnije bilo da se naprave dvije entitetske parlamentarne većine koje će napraviti tehničku većinu za Vijeće ministara BiH. Jasno je o kome se radi. To su četiri 'stranke platforme' i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Te dvije entitetske većine imaju 26 zastupnika, od 42 u Zastupničkom domu, a u Domu naroda, koliko je meni poznato, imaju deset od 15 izaslanika", rekao je Lagumdžija.

Također, istaknuo je spremnost SDP-a da u parlamentarnu većinu budu uključeni i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990.
Lagumdžija je, međutim, naglasio da SDP nije spreman na "koaliciju 2+2+2", koja podrazumijeva po dvije srpske, hrvatske i bošnjačke stranke i u kojoj se SDP tretira kao isključivo bošnjačka stranka.

"Ukoliko to mogu bez nas da urade, mi ćemo biti oporba", rekao je Lagumdžija.

(Onasa)