Josipović i Kosor se ne miješaju u pitanja u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Mi nismo napravili veći iskorak u tome pravcu kada je u pitanju država, FBiH i pojedine županije - rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na pičetku razgovora za Večernji list.

- Ukazali smo na zamke koje su nama postavljene, što je u biti razgradnja BiH, sa željom da se eliminiraju legitimni predstavnici hrvatskoga naroda iz vlasti na razini države, budući da dvije stranke imaju potporu 90 posto Hrvata u BiH. Mi smo, međutim, vrlo jasno rekli da ćemo spriječiti takvu mogućnost koristeći institucionalne mehanizme da se to dogodi - nastavio je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve ste poruke dobili oko zahtjeva da Hrvate predstavljaju legitimni dužnosnici?

Dobili smo vrlo jasnu potporu za takvo promišljanje. Mi danas europski promišljamo hrvatsku poziciju u Bosni i Hercegovini i naš cilj nije grubo svrstavanje u vlast. To smo zorno pokazali u posljednja dva mjeseca jer smo se mogli nagoditi i predati poziciju državnog premijera i riješili bismo sve probleme. No, znamo da bi to bilo samo prividno rješenje problema. S druge strane, jasno ističemo da želimo participirati u vlasti sukladno izbornom rezultatu, ali prije svega želimo osigurati da Hrvati budu ustavno jednakopravni s druga dva naroda i da izborni zakon više nikada ne omogući da netko grubo eliminira legitimnu političku volju i da hrvatski predstavnici budu birani u sve institucije BiH.

Nudila vam se i mogućnost trgovine?!

Neka trgovina oko kojekakvih glasova koji bi nam danas omogućili vlast, na sljedećim izborima bi nas Hrvate trajno eliminirala iz političkog života u BiH i hrvatski narod dovela u poziciju nacionalne manjine.

Zahtjev da isključivo legitimni predstavnici, koji imaju narodnu potporu, mogu biti u vlasti, naišla je na potporu i kod premijerke Kosor i kod predsjednika Josipovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se ovaj susret, otvorena potpora i donošenje platforme protumačiti, kao što će vjerojatno odmah potrčati iz Sarajeva ustvrditi, kao miješanje RH u unutarnja zbivanja u BiH?

Apsolutno to ne može biti jer niti jednom riječju ni predsjednik ni premijerka nisu bilo što sugerirali kako će se odvijati procesi u BiH. Vrlo jasno su rekli da je interes RH - Bosna i Hercegovina u međunarodno priznatim granicama, da ima svoj euroatlantski put koji RH želi snažno podržati i podupire ga kroz različite načine ustupajući dokumente za približavanje zemlje prema EU. Naravno, oni žele vidjeti i ustavne promjene koje će se voditi u Bosni i Hercegovini po mjeri jednakosti triju naroda.

Oni uopće ne sugerirarju kakvo će to biti rješenje, nego principijelno zagovaraju da se tri konstitutivna naroda u BiH usuglase o kompromisnom rješenju. Oni se ni na koji način ne miješaju u unutarnje stvari BiH.

Ostaju li dva HDZ-a zajedno u ovome procesu?

Apsolutno!

Postoje stalni maliciozni medijski pokušaji da se vaše stranke oslabe i inicira podjela čak i pri izboru pojedinih dužnosnika. Kako na to gledate?

Ne može biti nikakvih prepreka u strateškoj suradnji dviju stranaka bez obzira o čemu se radi. Ovaj je dogovor iznad svega.

 

Piše: Zoran Krešić

Vezani članci