Josipović i Kosor se ne miješaju u pitanja u BiH

Mi nismo napravili veći iskorak u tome pravcu kada je u pitanju država, FBiH i pojedine županije - rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na pičetku razgovora za Večernji list.

- Ukazali smo na zamke koje su nama postavljene, što je u biti razgradnja BiH, sa željom da se eliminiraju legitimni predstavnici hrvatskoga naroda iz vlasti na razini države, budući da dvije stranke imaju potporu 90 posto Hrvata u BiH. Mi smo, međutim, vrlo jasno rekli da ćemo spriječiti takvu mogućnost koristeći institucionalne mehanizme da se to dogodi - nastavio je Čović.

Kakve ste poruke dobili oko zahtjeva da Hrvate predstavljaju legitimni dužnosnici?

Dobili smo vrlo jasnu potporu za takvo promišljanje. Mi danas europski promišljamo hrvatsku poziciju u Bosni i Hercegovini i naš cilj nije grubo svrstavanje u vlast. To smo zorno pokazali u posljednja dva mjeseca jer smo se mogli nagoditi i predati poziciju državnog premijera i riješili bismo sve probleme. No, znamo da bi to bilo samo prividno rješenje problema. S druge strane, jasno ističemo da želimo participirati u vlasti sukladno izbornom rezultatu, ali prije svega želimo osigurati da Hrvati budu ustavno jednakopravni s druga dva naroda i da izborni zakon više nikada ne omogući da netko grubo eliminira legitimnu političku volju i da hrvatski predstavnici budu birani u sve institucije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nudila vam se i mogućnost trgovine?!

Neka trgovina oko kojekakvih glasova koji bi nam danas omogućili vlast, na sljedećim izborima bi nas Hrvate trajno eliminirala iz političkog života u BiH i hrvatski narod dovela u poziciju nacionalne manjine.

Zahtjev da isključivo legitimni predstavnici, koji imaju narodnu potporu, mogu biti u vlasti, naišla je na potporu i kod premijerke Kosor i kod predsjednika Josipovića.

Može li se ovaj susret, otvorena potpora i donošenje platforme protumačiti, kao što će vjerojatno odmah potrčati iz Sarajeva ustvrditi, kao miješanje RH u unutarnja zbivanja u BiH?

Apsolutno to ne može biti jer niti jednom riječju ni predsjednik ni premijerka nisu bilo što sugerirali kako će se odvijati procesi u BiH. Vrlo jasno su rekli da je interes RH - Bosna i Hercegovina u međunarodno priznatim granicama, da ima svoj euroatlantski put koji RH želi snažno podržati i podupire ga kroz različite načine ustupajući dokumente za približavanje zemlje prema EU. Naravno, oni žele vidjeti i ustavne promjene koje će se voditi u Bosni i Hercegovini po mjeri jednakosti triju naroda.

Oni uopće ne sugerirarju kakvo će to biti rješenje, nego principijelno zagovaraju da se tri konstitutivna naroda u BiH usuglase o kompromisnom rješenju. Oni se ni na koji način ne miješaju u unutarnje stvari BiH.

Ostaju li dva HDZ-a zajedno u ovome procesu?

Apsolutno!

Postoje stalni maliciozni medijski pokušaji da se vaše stranke oslabe i inicira podjela čak i pri izboru pojedinih dužnosnika. Kako na to gledate?

Ne može biti nikakvih prepreka u strateškoj suradnji dviju stranaka bez obzira o čemu se radi. Ovaj je dogovor iznad svega.

 

Piše: Zoran Krešić