Jelka Milićević: HDZ ima sposobnije kadrove nego oni prije njih

Vidi originalni članak

... potporu u Parlamentu, rekla je federalna ministrica financija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Milićević u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je kako je do narušenih odnosa između vladajućih stranaka u Federaciji BiH došlo zbog skidanja točaka o HT-u Mostar i Aluminiju s dnevnog reda Federalne vlade.

"Poslije četvrte sjednice Vlade FBiH željela sam vjerovati da je to prolaznog karaktera, da je to neka nespretnost, neiskustvo i da se više neće ponoviti. Ali nakon zadnje sjednice zapitala sam se jesmo li uopće iskreni partneri i želimo li raditi onako kako se predstavljamo u javnosti", kazala je Milićević.

Dodala je kako je četvrta sjednica je postala sporna kada je s dnevnog reda skinuta problematika HT-a Mostar, a drugi put na isti način dogodilo se da je s dnevnog reda skinuto pitanje oko rada Aluminija.

"Uz svu želju da budemo konstruktivni, moram reći kako u ovom trenutku sigurno imamo problem funkcioniranja vlasti, odnosno krizu u Vladi FBiH koja će se prenijeti i na oba doma federalnog Parlamenta. Jer sve točke i odluke sa sjednica Vlade kojima nisu nazočili hrvatski ministri ne mogu dobiti potporu u Parlamentu", rekla je Milićević.

Istaknula je kako nije točna slika koja se nameće u pojedinim medijima da je HDZ-u stalo samo do toga da ovlada pojedinim javnim poduzećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Devastirana su javna poduzeća, javna dobra zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji su vodili ta poduzeća. Mi nismo sudjelovali u prošloj vlasti i sada smo željeli u svim politikama, u svim oblastima, imati ljude s kojim možemo provoditi određene reforme. To je principijelno političko, ekonomsko i socijalno pitanje. To su svi znali i to nije bila nikakva nepoznanica kada je riječ o stavovima hrvatske strane. Govori se o podobnosti, a ne stručnosti, a ja ovom prigodom moram kazati da mi sada imamo mnogo stručnije i sposobnije kadrove nego što su ih imali oni koji su prije nas bili u federalnoj vlasti kao navodni predstavnici Hrvata", istaknula je Milićević.

Dodala je kako se ovo pitanje mora što prije riješiti kako bi se moglo krenuti s reformama.

"Politički mehanizmi su na hrvatskoj strani, a ja ne mogu prognozirati hoćemo li ih sve i u kojoj mjeri koristiti. Još uvijek želim vjerovati kako je moguće definirati prioritete i krenuti dalje kao Vlada Federacije BiH u obujmu i smislu kako nalaže Ustav i zakoni", kazala je federalna ministrica financija.

Osvrnula se i na najavljeni rebalans federalnog proračuna kazavši kako će se tim pitanjem ozbiljno pozabaviti u lipnju.

"Samo pet posto proračuna je, da tako kažem, manevarski prostor. Sve drugo su zacrtane kategorije. Doslovno se rebalansom proračuna može maksimalno za pet posto smanjiti i sve kapitalne izdatke. Što se tiče preostalog, ako uspijemo dogovoriti aranžman s Međunarodni monetarnim fondom, onda možemo govoriti o nekom rješenju", kazala je.

Po njezinim riječima, morat će se ući i u razgovore o izmjeni Zakona o raspodjeli javnih prihoda, s obzirom na to da na trenutna zakonska rješenja primjedbu imaju svi osim Sarajevske i Bosansko-podrinjske županije.

"Na kraju želim naglasiti da se mi u Vladi i Federaciji moramo brzo opredijeliti za stvaranje preduvjeta za povećanje prihoda od izravnih i neizravnih poreza. Moramo pokrenuti ekonomske reforme koje će povećati ekonomski rasti, BDP, zapošljavanje, poreznu disciplinu. To je uvjet za stabilan i uravnotežen proračun koji bi, osim socijalnog, bio i razvojni", zaključila je federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Vezani članci