Inzko: Vijeće ministara potrebno formirati odmah, a ne za šest mjeseci

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

...jasno pokazuje da je BiH važna za EU i da EU želi BiH kao svoju članicu, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik Valentin Inzko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je tu izjavu dao na konferenciji za novinare pred početak nove sjednice "Parlameta za Europu", koja je tematski posvećena ekonomskom oporavku BiH u kontekstu evropskih inegracija

- Mi to apsolutno želimo, a sutrašnja posjeta će biti dokaz više. Međutim, isto tako BiH mora hitno krenuti s neophodnim reformama, kazao je visoki predstavnik.

Inzkova poruka s današnjeg skupa je da je neophodno poboljšati stanje u ekonomiji i vratiti se na put ka Europi.

- Potrebno je formirati Vijeće ministara BiH sada, a ne za šest mjeseci, tako da pravi posao može početi, naglasio je.

A pravi posao je da se ojača ekonomija i da se BiH vrati na put ka članstvu EU. Pritom je Inzko naglasio da nije slučajno da je u periodu kada se glavne političke stranke nisu mogle dogovoriti o formiranju vlada, došlo do pada životnog standarda u BiH i rasta stope nezaposlenih koja je dostigla 43 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Upravo zato što je situacija tako loša, potebno je učiniti sve da se započne ciklus jačanja europskih integracija i jačanja ekonomije, rekao je Inzko.

U tom kontekstu, on je naglasio važnost donošenja zakona o popisu stanovništva, koji će pružiti odgovarajuće statističke podatke da bi se utvrdilo šta treba uraditi i gdje treba uraditi.

- Ako ne znaš koliki je broj stanovnika nekog grada, teško je onda davati subvencije tom gradu, naveo je.

O sutrašnjoj posjeti visokih zvaničnika EU govorio je i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, koji je naglasio njen značaj u kontekstu njihove regionalne turneje po zemaljama zapadnog Balkana.

Po njegovim riječima, od Barossa, Fuelea i Lajčaka mogu se očekivati dvije ključne poruke. Prva je da postoji snažna opredijeljenost Evropske unije evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, a druga da Evropska unija očekuje od vlasti da urade "domaći rad" i provedu reforme koje će vratiti zemlju na njen evropski put.

Daviddi je u kontekstu teme današnjeg Parlamenta za Europu ocijenio da je veoma važno da se politička rasprava u zemlji vrati na konkretna pitanja, a ekonomska situacija je jedno od tih pitanja.

(Fena)

Vezani članci