Hrvatski odgovor bošnjačkoj koaliciji u ‘mješovitim’ općinama

Vidi originalni članak
Nekoliko koalicija je već izgledno iako nijedna neće biti zastupljena u svim općinama i gradovima, piše Večernji list BiH.

Zajednički nastup

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hrvate su ovi lokalni izbori najvažniji zbog onih općina gdje su malobrojni ili su, zbog svoje razjedinjenosti, iako su u većini, izgubili načelničke pozicije na prošlim izborima.

Unutar Hrvatskog narodnog sabora traži se puna suglasnost o zajedničkim kandidatima za načelnike u Ravnom, Odžaku i Žepču, ali i za općinska vijeća u Zenici, Fojnici i Bihaću. HNS bi trebao zajednički nastupiti i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i drugim lokalnim zajednicama gdje su Hrvati u manjini te u svim općinama u Republici Srpskoj gdje postoji ikakva šansa da hrvatski predstavnici uđu u lokalne parlamente. Krajnji rok za odgovor ima li zajedničkog nastupa svih hrvatskih stranaka u ovim lokalnim zajednicama ili ne istječe danas.

SDA se prijavio za sudjelovanje na izborima u gotovo svim općinama i trenutačno vodi pregovore sa SBB-om o zajedničkim kandidatima za načelnike. U gotovo 80 općina i gradova ove dvije stranke će koalirati ili će međusobno podržati kandidate. Izgledno je da će SBB podržati kandidate SDA u onim općinama u kojima su oni već načelnici, a da će SDA zauzvrat podržati kandidate SBB-a u Goraždu i sarajevskoj općini Stari Grad. U onim općinama gdje je na vlasti neka treća opcija SDA i SBB imat će zajedničke kandidate, a koalirat će i na području RS-a.

Nema ujedinjenja

Puno teže idu razgovori tzv. stranaka ljevice. Približavanje SDP-a i DF-a te najavljeno ujedinjenje ljevice neće se baš vidjeti na lokalnim izborima jer je SDP odlučio u 57 općina istaknuti svoje kandidate za načelnike, a drugim strankama nudi tek da ih ponude. U DF-u su, pak, svjesni da je približavanje SDP-u dovelo do pada popularnosti pa sada i oni uglavnom ističu vlastite kandidate za načelnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji primjer razjedinjenosti ljevice je Tuzla gdje će čak četiri "građanske" stranke imati svoje kandidate za gradonačelnika. U desetak općina, poput Lukavca, SDP i DF imat će zajedničke kandidate, ali realno je riječ o općinama u kojima tradicionalno osvajaju malo glasova. Preostale parlamentarne stranke iz Federacije BiH, poput BPS-a Sefera Halilovića, Stranke za BiH i Naše stranke, najavile su samostalne nastupe na izborima, ali i mogućnost koaliranja s drugima u pojedinim općinama.

Vezani članci